Biogasmackar i både Höör och Hörby

Statligt bidrag på 4,3 miljoner kronor har möjliggjort bygget

HÖÖR/HÖRBY.

I dagarna har både Höör och Hörby fått sina första biogasmackar. Detta tack vare ett statligt bidrag från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet.

Av
Anja Degerholm

Macken i Höör ligger vid rondellen där väg 13 och 23 möts, bakom Hardys. Och macken i Hörby vid den norra infarten från E22:an vid Tanka.

– Vi är väldigt glada för att vi har fått till de här två mackarna, de binder ihop nätet av tankställen på ett bra sätt. Tidigare fanns det ingenstans att tanka biogas mellan Lund, Kristianstad och Hässleholm, säger Joakim Aspman, marknadsutvecklare på Eon.

Eon har byggt själva anläggningarna och bygget har pågått under hösten. Utan det statliga bidraget hade mackarna inte blivit verklighet, enligt Joakim Aspman. Bidraget från Klimatklivet är på 4,3 miljoner kronor och den totala byggkostnaden ligger på 7,8 miljoner kronor.

– Det innebär stora kostnader att bygga och driva en biogasmack, så om det inte vore för pengarna från Klimatklivet så hade det inte varit möjligt att bygga på mindre orter som Höör och Hörby.

Biogasmackarna i Höör och Hörby har byggts parallellt och leveransen av gas ska också samordnas.

Höörs kommun har gjort en avsiktsförklaring med Eon om att under en treårsperiod byta ut 60 procent av den lätta fordonsflottan till biogasbilar. Arbetet med att byta ut fordon mot fossilfria alternativ har redan påbörjats.

– Vi har en gasbil som rullar och räknar med att ha ytterligare en innan årsskiftet, säger Åsa Abrahamsson, miljöstrateg på Höörs kommun.

Därefter ska bilarna bytas ut kontinuerligt. I vår räknar kommunen med att runt tio av de totalt 100 bilarna ska gå på biogas.

– Det här är ett viktigt steg för Höörs kommun eftersom vi strävar efter att vara fossilfria år 2020. Både el och uppvärmning är redan fossilbränslefria till 100 procent, det vi kan göra något åt nu är resorna. Och det gäller såväl tjänsteresor som resor med vår egen fordonsflotta, säger Åsa Abrahamsson.

Även Hörby har gjort en avsiktsförklaring och lovat att hälften av kommunens fordonsflotta under 3,5 ton ska ställa om till biogas inom en treårsperiod.

Biogas tillverkas av matavfall och andra restprodukter och en påse matavfall räcker till cirka tre kilometers bilkörning. På mackarna kan man välja mellan två olika produkter: Biogas 100, som är ren biogas, och Biogas bas, som är minst 70 procent biogas och resten naturgas.

Publicerad 06 December 2017 04:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag