Så behåller du julgranen grann

Odlarens bästa tips för en grön jul

SÖDRA MUNKARP.

Nytt sågsnitt och vatten. Och strunta i den där sockerbiten. Det är granodlarens bästa tips för att granen ska behålla barren ända till julafton.

Av
Anja Degerholm

Det är mitten av november och Per-Åke Persson har precis börjat hugga årets granar på gården i Södra Munkarp.

– Först hugger vi till hotell och affärer. Den 15 november är lite av ett heligt datum för att granarna ska hålla till jul, säger han.

Per-Åke satte sin första gran 1987.

– Jag visste ingenting om granodling och folk skrattade åt mig för att jag satsade på det, minns han.

När det var dags att avverka den första omgången granar, efter 12-13 år, räknade han på det och såg att det fanns en möjlighet att göra en vinst på odlingen. Idag odlar Per-Åke med hjälp av ena sonen rödgran och kungsgran på sju hektar mark, ungefär hälften av varje sort. Några få blågranar blir det också.

– Jag satsar på att odla närodlad gran till kunder här i Mellanskåne och har några torghandlare och idrottsföreningar som säljer åt mig. I år ska jag även sälja här på gården, det har blivit mycket trafik här utanför sedan Björks flyttade.

När det gäller julgranar är Danmark den stora draken på marknaden, berättar Per-Åke Persson. Varje år odlas omkring 35 miljoner granar av danskarna, som bland annat arrenderat mark i Polen och Holland. I Sverige odlas det runt tre miljoner granar.

– Men danskarnas odlingsareal har minskat med 25 procent, så om några år borde det bli en fördel för oss svenska odlare, säger Per-Åke.

Höstens stora regnmängder har satt sina spår i granarnas barr. Granarna sätts på våren och på hösten får de ett kvävetillskott för att bli riktigt mörkgröna och fina, en så kallad ”greening effect”. Men det ihärdiga regnandet har sköljt bort kvävet och gett barren på de yngre granarna en mer ljusgrön färg än vanligt.

– Förhoppningsvis växer de till sig och blir gröna och fina ändå.

En kungsgran kan avverkas efter 8-12 år, en rödgran behöver växa 6-10 år. Enligt Per-Åke är båda sorterna populära. Kungsgranen kräver dock mer arbete och säljs därför också till ett högre pris.

– Det är mer än ett halvtidsjobb, jag lägger nog 1 000 timmar varje år. Det som tar tid är att klippa grenarna på kungsgranen, så att de växer sig fylliga och fina. Det gör jag med sekatör eller häcksax, vilket i och för sig är ganska trevligt får då kan jag höra fågelkvittret medan jag jobbar och inte något maskinljud, säger Per-Åke som säger att han trivs bra med att vara granodlare, trots att han passerat pensionsåldern med råge.

Hur ser den perfekta julgranen ut?

– Skönheten ligger i betraktarens öga, brukar jag säga. Det är ganska olika vad folk vill ha.

Vad har du för tips för att granen ska hålla sig fin ända till julen?

– Gör ett nytt sågsnitt och sätt granen i vatten så snart som möjligt. Det där med sockerbit tror jag inte mycket på, vi har bra vatten här i Mellanskåne som duger alldeles utmärkt. Och köp gärna direkt av odlaren så du vet när den är huggen, annars kan den ha legat flera veckor på något lager.

Publicerad 29 November 2017 06:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag