Mästarna tvingas flytta ut:

"Det känns som ett svek"

Sporthallen håller inte måtten för spel i Europa –H65 Höör kan flytta matcher till Eslöv

HÖÖR. H65 Höör är nu officiellt ett av Europas 28 bästa lag. I helgen som gick nådde laget en av sina största sportsliga framgångar, segern i Challenge Cup och SM-guldet inräknat, i form av att nå gruppspelsfasen i EHF-cupen. Men nu drabbas klubben av ett hårt slag. Sporthallen i Höör godkänns inte för europacupspel.

H65 Höör har nu kommit till den punkt där vår egen sporthall inte räcker till. Publikt sett är vi redan på gränsen, i senaste SHE matchen var det slutsålt redan på morgonen och det fanns de som inte kunde se matchen på plats. Och i takt med att föreningen växer och framgångarna blir fler tror vi inte att intresset för H65 minskar framöver, säger klubbordförande Jan Hansson i ett pressmeddelande.

Europeiska handbollsförbundet, EHF, är mycket tydliga med att Sporthallen i Höör inte duger för spel.

Klubbens tre hemmamatcher i gruppspelet och eventuellt vidarespel måste spelas på annan ort. Nu tvingas H65 Höör hitta en ny hemmarena illa kvickt.

Samtal har tidigare förts med Eslöv.

– Vi var ju ytterst nära att få spela i Champions League:s gruppspel och blev väldigt märkligt tvungna att försöka kvala dit. Hade vi lyckats ta oss till Champions League då hade vi redan nu tvingats spela på annan ort. Lyckas vi med vår målsättning att vinna SM-guld igen, vilket vi i nuläget är favoriter till, har vi samma problem nästa år, säger Jan Hansson.

H65 Höör för samtal om att få spela sina EHF-matcher i Eslöv. Foto: Andreas Holm/Arkiv

H65 Höör för samtal om att få spela sina EHF-matcher i Eslöv. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Samtidigt som EHF meddelat att Sporthallen i Höör inte duger åt europacupspel menar Olsson att det kommer slå hårt mot regerande svenska mästarklubbens ekonomi.

– Sportsligt sett är detta fantastiskt. För klubben är det däremot en väldigt stor prövning och det känns fruktansvärt att vår fantastiska publik, som är en stor anledning till varför det går så bra, måste åka iväg till annan ort för att se oss spela hemmamatcher. Det känns som ett svek mot dem. Dessutom kommer klubben sannolikt att förlora stora intäkter i form av mindre publik vilket är förödande eftersom spel i EHF-cupen är en förlustaffär i sig. Prispengarna från EHF täcker inte i närheten utgifterna i form av resor, boenden och logi.

Nu vänder sig nu till H65-nätverket med en Europakampanj för att göra det bästa av situationen.

– Det är nämligen uppenbart att om H65 ska klara av detta och fortsätta att sätta Höör på Europakartan så måste hela byn, både kommun, näringsidkare och privatpersoner, hjälpa till, säger Jan Hansson.

Under torsdagen lottades H65 Höör till EHF-cupens grupp D tillsammans med tidigare Höörspelaren Cassandra Tollbrings Larvik från Norge, rumänska H.C Zalau och DHK Banik Most från Tjeckien.

"Sportsligt sett är detta fantastiskt. För klubben är det däremot en väldigt stor prövning", menar klubbordförande Jan Hansson om svenska mästarnas Europaäventyr. Foto: Bildbyrån BILDBYRN

Krav som Sporthallen inte uppfyller

Enligt EHF:s regelverk måste bland annat en arena uppfylla följande krav:

    Arenan måste ta 1 000 åskådare (Sporthallens kapacitet är 600)

    Golvet måste vara 40x20 meter och ett "rent" handbollsgolv med enbart handbollslinjer

    Det ställs dessutom specifika krav på omklädningsrum och nätet bakom målet som sporthallen i Höör inte uppfyller

Publicerad 23 November 2017 07:37

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag