Kommunen backar om p-platser på torget

Dubbelt så många platser som planerat

HÖRBY. När planerna för ombyggnaden av centrum presenterades svarade handlarna med protester. Nu vänder kommunen och Gamla torg får behålla en stor del av parkeringsplatserna.

Av
Anja Degerholm

– Köpmannaföreningen och företagarna i centrum kände sig förbisedda, så vi tog ett omtag för att kunna ta tillvara deras engagemang i frågan. Det känns som att vi har fått till en riktigt bra lösning, säger kommunalrådet Susanne Meijer (S).

Även Stefan Espersson, ordförande i köpmannaföreningen, är nöjd med förändringarna.

– Vi har fått till en del kompromisser, som fler parkeringsplatser och en enkelriktad väg in mot torget. Helt nöjda blir vi nog aldrig, men jag måste säga att kommunen varit lyhörda inför våra önskemål, säger han.

Det nya förslaget innebär att infarten från Storgatan, vid Boijertz konditori, förblir öppen för södergående trafik. Antalet parkeringsplatser på Gamla torg blir nästan dubbelt så många som i det ursprungliga förslaget, från tolv till 22 snedställda platser samt några ytterligare platser utmed torgets västra sida.

Beslutet att bygga om i centrum togs vid kommunfullmäktige i augusti. Syftet med ombyggnaden är att försköna miljöerna vid stationslägena i det så kallade Superbusskonceptet. Denna ombyggnad ska kosta totalt 37,5 miljoner kronor varav Trafikverket bidrar med 17,25 miljoner kronor.

Men beslutet landade inte i god jord hos handlarna. Britt Ekeblad på Brannings ur och guld startade namninsamlingen "Rädda handeln" som fick 1 772 underskrifter. Susanne Meijer gick då ut och lovade att handlarna skulle få en chans att tycka till och att ambitionen är att ha kvar lika många parkeringsplatser – men kanske på andra platser än idag.

Under hösten görs en parkeringsutredning som ska vara klar senast i februari månad. Där ska hela parkeringssituationen ses över, till exempel de olika tidszonerna.

– Vi ska bland annat se över antalet platser på Nya torg, säger Susanne Meijer.

När kommunen bjöd in till ett informationsmöte om centrumombyggnaden för ett par veckor sedan var salen på kommunhuset fylld till sista stolen.

– Det är roligt att så många är engagerade och kom till mötet, det är då det är möjligt att göra riktiga förändringar, säger Susanne Meijer.

Publicerad 21 November 2017 10:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag