Höörs kommun gör nytt försök med koppeltvång

Stefan Lissmark: "Vi är beredda att gå vidare till domstol om det krävs"

HÖÖR. I våras försökte politikerna i Höör att införa nya lokala ordningsföreskrifter, bland annat koppeltvång och upplockningstvång för hundar. Men länsstyrelsen upphävde beslutet. Nu görs ett nytt försök – på två utvalda slingor. Det handlar om motionsspåren vid Vaxsjön och Jeppavallen.

– Vi har valt ut två slingor som är välbesökta. Jag hoppas och tror att förbudet ska gå igenom länsstyrelsens nålsöga den här gången, sade Stefan Lissmark (S) vid fullmäktigemötet den 27 september då beslutet togs.

Slingan vid Vaxsjön går på privat mark och markägaren har också uttryckt önskemål om att inte ha lösa hundar i området. Elljusspårsslingan vid Jeppavallen ligger på kommunal mark.

Länsstyrelsen motiverade sitt beslut om upphävande med att det ”anses lägga onödigt tvång på allmänheten.” Stefan Lissmark säger att han tror att förutsättningarna för att de nya ordningsföreskrifterna blir godkända den här gången är betydligt bättre.

– Nu är det ett mer begränsat område, inte alla slingor, som tydligt kan markeras och skyltas.

Om även de nya uppdaterade ordningsföreskrifterna upphävs säger Stefan Lissmark att han vill pröva frågan rättsligt.

– Vi är beredda att gå vidare till domstol om det krävs. Det är viktigt att alla ska kunna vara ute i naturen, säger han.

De nya lokala ordningsföreskrifterna börjar gälla från den 1 november.

Läs mer: Kommunen får bakläxa om koppeltvång

Läs mer: Beslut: Nu måste vovven i motionsspår

Publicerad 12 October 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag