Byalag protesterar mot bankens kontantstopp

"Gör det svårt för ideella föreningar"

HÖRBY. Sparbanken Skåne tar bort den manuella kontanthanteringen på sitt kontor i Hörby från den 20 oktober. Ett beslut som inte fallit i god jord hos flera av bya­lagen i kommunen som skrivit en protestskrivelse till banken.

Denna överlämnades under måndagen den 9 oktober till bankchefen Anders Johansson.

– Vi var fyra stycken som närvarade och läste upp vår skrivelse som var ställd till styrelsen för Sparbanken Skåne, berättar initiativtagaren Ingrid Persson i Östraby bygdeförening.

Skrivelsen är undertecknad av företrädare för byalag och bygdeföreningar i Östraby, Östra Sallerup, Herröd, Osbyholm och Lyby. Även Röda korset i Östraby ställer sig bakom protesten. Byalaget i Önneköp ska enligt Ingrid Persson skicka in en egen skrivelse.

Ingrid Persson reagerar på att många ideella föreningar drabbas av bankens nya giv, till exempel vid försäljning av lotter, korv, godis med mera.

– Vi hanterar många småköp, till exempel lotter för fem kronor. Banken har föreslagit att vi har ska använda betaltjänsten Swish, men då tar banken 1,50 kronor per köp. Det blir stora summor för en ideell förening, säger Ingrid Persson och fortsätter:

– Sparbanken skryter med att man gör så mycket för det lokala näringslivet, samtidigt gör man det svårt för ideella föreningar genom att inte ta emot kontanter.

Det finns även möjlighet att lämna pengar i serviceboxen, detta kostar 95 kronor per påse. Eller att använda sig av en insättningsautomat, vilket kräver ett bankkort – och ännu en kostnad för föreningen.

– Banken vill få det till att deras lösningar är bättre än vad vi förstår. De vill till och med komma ut och utbilda medlemmarna i Swish. Men problemet kvarstår, det blir fortfarande en ökad kostnad för oss föreningar, säger Ingrid Persson.

Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne i mellersta Skåne, säger att förändringen är ett steg mot en digital värld och att det redan idag är få kunder som använder kontanter.

– Sparbanken Skåne vill bidra till en bättre miljö och ett tryggare samhälle med färre transporter och minskad rånrisk. Att kontanthanteringen försvinner innebär dessutom att vi kan lägga mer resurser på rådgivning och på så sätt höja servicenivån, säger hon.

Bland annat har Sparbanksstiftelserna startat ett bolag som heter Utbildningsforum vars uppgift är att guida kunderna rätt i den digitala världen.

– Det är ett unikt koncept som är gratis. Vi vill hjälpa alla kunder att hitta en lösning och har man funderingar är man välkommen att besöka ett av våra kontor, säger Helena Björkman.

När Sparbankens kontanthantering upphör kommer Östraby bygdeförening att få lösa pengaproblemet på annat sätt.

– Vi får väl fördela pengarna bland oss och föra över från våra privata konton. Så får vi se vad styrelsen svarar på vår skrivelse, säger Ingrid Persson.

Publicerad 11 October 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag