Ekebackens förskola invigd – plats för 130 barn

Eslövs nya storförskola jobbar utifrån Reggio Emilia-pedagogiken

ESLÖV. Skyttebo och Trollets förskola har blivit en – nybyggda Ekebackens förskola med åtta hemvister och plats för mer än 130 barn. Nya förskolechefen lovordar den stora förskolans möjligheter.

– En stor förskola ger bättre möjligheter för samarbeten och kan även ge barnen en tryggare miljö eftersom vi inte behöver anlita så många vikarier, säger Charlotta Månsson som är förskolechef på Ekebacken.

Hon är ny i Eslöv och kommer närmast från en tjänst som biträdande förskolechef i Malmö.

Barnen och pedagogerna flyttade in redan i början av september och de flesta rutinerna har redan hunnit sätta sig.

– Vi stortrivs här och vi har redan kommit igång bra med verksamheterna på de här veckorna. Det enda som saknas är lite pedagogiskt material som vi kommer att köpa in efterhand.

I nuläget är det sex avdelningar, eller hemvister, som är öppna med totalt 100 barn. Ytterligare två ska öppna till våren.

Förskolan arbetar utifrån den så kallade Reggio Emilia-pedagogiken som lägger stor vikt vid lyssnande, dokumentation och reflektion. Minst en person i arbetslaget följer barnet genom hela förskoletiden.

– Barnet är som ett tomt blad vid födseln och får själv utforska världen. Vi tror på det kompetenta barnet och att vi vuxna bara är medforskare i den processen. Det digitala är också viktigt, förklarar Charlotta Månsson.

Några av hennes medarbetare har varit delaktiga i utformningen av den nya förskolan som bland annat har torg, gemensamma möteslokaler för flera hemvister.

– Jag tycker att lokalerna är väldigt inbjudande och ljusa. Det finns möjlighet att skapa rum i rummen och det är många fönster så att barnen ska kunna se vad som händer även i de andra rummen. Jag tycker man har lyckats väldigt bra med lokalerna, säger Charlotta Månsson.

Hon lyfter även fram en annan fördel med den nya förskolan.

– Vi har en hög andel förskollärare, 15 stycken samt tre barnskötare. Det är lite ovanligt och ger bra förutsättningar för ett bra pedagogiskt arbete, säger Charlotta Månsson.

Charlotta Månsson, förskolechef på Ekebackens förskola.

Charlotta Månsson, förskolechef på Ekebackens förskola.

Publicerad 10 October 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag