Pilligt jobb för välgörenhet på 4H-gården

Daglig verksamhet bidrar till att svenska ljuskoppar blir benproteser i Thailand

ESLÖV. Lokaltidningen har tidigare skrivit om Eslövsbon Maria Larsson som startat insamlingen Burkkapsylen, där ljuskoppar och kapsyler blir till benproteser i Thailand. En viktig kugge i den processen är daglig verksamhet i Eslöv som rengör alla ljuskoppar från stearin.

– Det är ett avkopplande jobb och det känns bra att göra något som gynnar någon annan, säger Mats Saurow.

Han och några till som jobbar på 4H-gården i Eslöv brukar varva gårdssysslorna med att rensa ljuskoppar.

– Det är ett bra arbete, särskilt på vintern när det är kallt i stallet. Och det är bra att det går till välgörenhet, säger Ronny Wikman.

Maria Larsson ska i dagarna åka ner ännu en vända till Thailand. Den här gången till staden Chiang Mai.

– Jag ska hälsa på barn som sitter i fängelse med sina föräldrar, och tar med mig mat och kläder till dem, berättar Maria.

Ett besök på kliniken som gör proteser står också på agendan under resan.

Det har blivit några vändor till Thailand för Marias del insamlingen startades för drygt två år sedan. Senast var i mars och bara det senaste halvåret har Maria fått in över 300 kilo. Varje kilo räcker till tre benproteser för människor. Metallen kan även användas för att göra elefantproteser.

– Jag ska köpa med mig en elefantfigur när jag åker ner, som ni kan ha här när ni jobbar, lovar Maria gruppen på 4H-gården.

– Det hade varit kul att få åka med ner någon gång och se hur det går till, säger Ronny Wikman.

Och det finns planer på att söka fondpengar för att kunna följa med Maria till Thailand, berättar Therese Jakobsson, grupphandledare för daglig verksamhet.

– Det hade varit väldigt kul om det gick att ordna, några dagar i alla fall.

”Det känns bra att göra något som gynnar någon annan”

Sedan Maria Larsson sist var och hämtade rensade ljuskoppar har gruppen fått ihop två sopsäckar och en påse med kapsyler. Och på vinden väntar sex-sju säckar till.

– Folk får gärna komma hit och lämna, vi har en tunna ståendes här utanför där man kan lämna även när det är stängt, säger Therese Jakobsson.

Insamlingen började i Eslöv men har med tiden spridit sig.

– Det är folk från Umeå och Stockholm som skickar till mig. Och i flera kommuner, som Hörby och Kävlinge, är det daglig verksamhet som hjälper till att rensa ljuskopparna. De gör ett fantastiskt jobb, säger Maria Larsson.

Mats Saurow pillar ut det sista av stearinet i ljuskopparna med en kniv. Därefter tar Linda Roth över och viker ihop kopparna.

Mats Saurow pillar ut det sista av stearinet i ljuskopparna med en kniv. Därefter tar Linda Roth över och viker ihop kopparna.

Utanför 4H-gården på Västergatan kan man lämna gamla ljushållare eller burkkapsyler. Det finns en särskild insamlingstunna som står ute även när gården har stängt.

Utanför 4H-gården på Västergatan kan man lämna gamla ljushållare eller burkkapsyler. Det finns en särskild insamlingstunna som står ute även när gården har stängt.

Så skänker du

Värmeljuskoppar och burkkapsyler kan lämnas vid Eslövs 4H-gård, Västergatan 70. För mer information se Facebook-gruppen Burk-kapsylen.

Publicerad 04 October 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag