Parkarbetarna ryter ifrån:

"Plocka upp efter hunden"

Hundbajs är ingen skitsak för dem som får städa upp

HÖÖR. De flesta har nog trampat i hundbajs någon gång och vet att det är ingen angenäm upplevelse. Men vem städar efter dem som struntar i att plocka upp? Jo, parkarbetarna på Höörs kommun som tröttnat på hundägarnas nonchalans.

– Det är så onödigt. Hundägarna tänker kanske inte på vem som plockar upp bajset, eftersom det är borta nästa gång de går ut, säger parkarbetaren Justin O'Keeffe.

Frågan kom upp på en arbetsplatsträff nyligen – att det faktiskt är ett arbetsmiljöproblem.

– Fastnar det i sulorna så har man det snart på byxorna och på mattorna i bilen, så att allt måste rengöras, säger Kent Vestin som även jobbar som parkarbetare.

Han säger att det värsta är när de kör över hundbajs med gräsklipparen eller trimmern.

– Då blir det rena gödselspridaren och vi måste rengöra både maskinerna och kläderna. Ibland får man bajs sprejat på ansiktsvisiret och en kollega fick det i munnen en gång.

För att undvika att det händer brukar Kent och hans kollegor gå och titta i buskarna innan de börjar klippa eller trimma, men ibland är olyckan ändå framme.

– Det finns gratis påsar på 27 ställen i kommunen och vi fyller på under alla våra rundor. Så det finns inget att skylla på, det är bara ren lathet, säger Kent Vestin.

Kollegan Justin har ett knep när han ser vad som håller på att hända.

– Det märks när en hundägare inte tänker plocka upp, då tittar de bort medan hunden gör sina behov. Vi brukar stanna till och försöka få ögonkontakt med personen och ibland säger vi till. De förstår inte att det är vår arbetsplats det handlar om, säger Justin O'Keeffe.

Anna Svensson, parkingenjör och driftchef på Höörs kommun, säger att nedskräpning totalt sett ökat de senaste åren. De visar även resultaten i årets trygghetsmätning.

– Vi ser en skillnad framför allt de senaste två åren. Tidigare plockade vi skräp i centrum en till två gånger i veckan under sommaren. Nu är det tre gånger i veckan, säger hon.

Problemet med hundbajs finns överallt i kommunen.

– Det är på trottoarerna, på gång- och cykelvägar och både i parker och på skolgårdar, berättar Kent Vestin.

Höörs kommun försökte i våras införa upplockningstvång, men Länsstyrelsen upphävde beslutet eftersom det ansågs ” lägga onödigt tvång på allmänheten”.

Även om det är en trist del av arbetsdagen så ser Justin O'Keeffe ändå positivt på sitt jobb.

– Det kommer alltid att finnas folk som inte plockar upp efter sina hundar. Det ingår i mitt jobb, så shit happens, säger han med ett skratt.

En trimmer blir lätt till en gödselspridare om inte Kent Vestin upptäcker hundbajset i tid. “Det kan spridas 10–15 meter, på kläder och skor. Det är inte så trevligt”, säger han.

En trimmer blir lätt till en gödselspridare om inte Kent Vestin upptäcker hundbajset i tid. “Det kan spridas 10–15 meter, på kläder och skor. Det är inte så trevligt”, säger han.

Stationer med hundbajspåsar finns på 27 platser.

Stationer med hundbajspåsar finns på 27 platser.

Publicerad 28 September 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag