Arnold och mamma Carla. Foto. Privat

Arnold och mamma Carla. Foto. Privat

Carla, 98, tvingas flytta när kommunen lägger ner

”Ingen nystart – det här blir undergången”

ÖNNEKÖP. Snart 99-åriga Carla Wernersson är en av nio boende på äldreboendet i Önneköp. Nu tvingas hon och hennes grannar flytta när kommunen lägger ner.

–Jag förstår inte varför de har så bråttom. Ge det ett år så hinner de hitta andra intressenter att driva boendet, säger Carlas son, Arnold Wernersson.

Arnold bor själv i föräldrahemmet i Önneköp där modern också bodde fram tills hon flyttade till boendet, som de varit nöjda med från start.

– Det har varit hur bra som helst både vad gäller själva boendet och att det är placerat här i byn. Jag har varit där var eller varannan dag och hälsat på och mor har lätt kunnat komma hem till oss och fika eller följt med på en biltur, berättar han.

Inte nog med att mamma Carla nu kommer hamna längre från familjen. Arnold är dessutom rädd att flytten kommer knäcka henne.

– Mor är dement och blir lätt orolig. Jag har inte vågat berätta för henne att hon ska flytta. Det får bli en överraskning, säger han.

I över 20 år har boendet drivits av det privata vårdföretaget Långaröds Hemservice AB. Nu väljer företaget att inte förlänga sitt avtal med kommunen av olika anledningar. Inom tre månader ska samtliga nio boende ha lämnat Önneköp och placerats på andra boenden i kommunen, något som Arnold är kritik till.

– Om de hade kunnat driva det kommunalt ett år hade de säkert kunnat hitta ett annat vårdföretag att driva det. Det har funnits intressenter vid varje upphandling.

Hörby kommun menar dock att boendet är för litet för att någon skulle vara intresserad av att ta över och hos kommunen själv saknas det resurser.

– Vi kan inte driva det till samma låga kostnad som en privat entreprenör som har lagt ner hela sin själ i verksamheten. Det kan vi inte begära av våra anställda, säger Eva Klang Värneklint, socialchef i Hörby, till Svt Nyheter som var första att berätta om nedläggningen.

Hon menar att en flytt inte behöver vara något negativt. Som tidigare socialchef i Landskrona genomförde hon en liknande flytt som hon beskriver som positiv.

– För många blev det väldigt bra. Ålder är bara en siffra. Även den som är 99 plus kan få en nystart, säger hon till nyhetskanalen.

Arnold Wernersson håller inte med.

– Vadå nystart? De flesta här är mellan 90 och 100 år gamla. Så gamla människor klarar inte att flyttas. Det kommer att bli deras undergång.

Publicerad 28 September 2017 10:55