P-avgifter försenas till ”någon gång i höst”

Parkering vid Stora torg kommer även i fortsättningen vara gratis

ESLÖV. Den 1 oktober var det tänkt att de nya parkeringsavgifterna i Eslöv skulle börja gälla. Men upphandling av betalsystem, omskyltning och ändring av de lokala trafikföreskrifterna har dragit ut på tiden.

– Förarbetet tar tid och därför har vi inte satt något datum utan att det kommer att ske någon gång under hösten, säger trafikingenjör Kristina Jönsson.

Det var i slutet av maj som kommunfullmäktige beslutade om att införa parkeringsavgifter i centrala Eslöv. Avtal med företaget Parkster för betalsystem är redan skrivet. Och i dagarna ska det bli klart vem som ska leverera de fyra solcellsdrivna betalautomaterna. Dessa ska stå vid Medborgarhuset, i korsningen Kanalgatan/Malmgatan, Föreningstorget och Badhusparken.

– Vi håller även på att undersöka vilken typ av skyltar som behövs, hur många och hur de ska vara utformade för att vara juridiskt riktiga. De lokala trafikföreskrifterna måste också skrivas om, säger Kristina Jönsson.

Fullmäktige har beslutat att det i zon 1, vid området kring Stora Torg, ska kosta tio kronor per timme att parkera. Och i zon 2 mellan Föreningstorget och Medborgarhuset blir taxan sju kronor i timmen. Dygnsbiljett kostar 28 kronor och månadsbiljett 350 kronor och dessa biljetter kan köpas vid 24-timmarsparkeringar.

Betalning kan ske antingen med kort i automaterna, i Parksters app, via sms eller genom att ringa ett telefonnummer. Det går inte att betala med kontanter.

Tiden man får parkera i respektive område kommer inte att ändras, till exempel att där det idag är 10-minutersparkering kommer det vara det även i fortsättningen. Det innebär i praktiken att det kommer att vara gratis att parkera i zon 1 vid Stora torg, eftersom det bara finns gratisparkering på mellan 10 och 30 minuter där idag.

Hur ska man då veta när p-avgifterna börjar gälla?

– Det säkraste sättet är att titta hur det är skyltat. Det går att ladda ner Parksters app och bekanta sig med den redan nu, säger Kristina Jönsson.

Publicerad 27 September 2017 09:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag