Årets lärare inom IT och digitalisering finns i Höör

Sara Bruun fick utmärkelsen på den årliga Lärargalan

HÖÖR. För andra året i rad anordnades Lärargalan på Berns i Stockholm den 4 september. Syftet med galan är att uppmärksamma duktiga pedagoger. En av vinnarna finns på Ringsjöskolan i Höör – Sara Bruun tog hem priset som Årets lärare inom IT och digitalisering.

– Det är naturligtvis otroligt hedrande, speciellt eftersom det är en elev som nominerat mig, säger Sara Bruun.

Vem vet hon inte, men i motiveringen står det hedrande ord som att Sara lyfter de enskilda eleverna och att hon ser alla i klassrummet. Och dessutom inspirerar hon inte bara eleverna utan även andra lärare.

Sara Bruun jobbar halvtid som lärare i engelska och 30 procent i hela kommunen med frågor som rör informations- och kommunikationsteknologi i skolan. Hon är en ivrig förespråkare för digitala verktyg i undervisningen, och förutom att undervisa föreläser hon även för andra lärare och har också skrivit två böcker i ämnet.

– Det finns framför allt tre anledningar till att jag tycker att digitala verktyg är viktiga. För det första för att alla elever lättare kan komma till tals, inte bara de mest högljudda. Till exempel genom att spela in sina åsikter så att läraren kan lyssna på dem i efterhand.

– För det andra kan jag som lärare motivera eleverna på ett annat sätt. Om vi har olika teman som andra världskriget exempelvis, så kan eleverna få lyssna på en krigsveteran från USA via Skype. Det ger dem ett annat perspektiv.

Och för det tredje menar Sara Bruun att hon blir effektivare och får mer tid över att planera undervisningen. Men för att nå dit krävs det att skolledningen avsätter tid så att lärarna verkligen kan lära sig och sätta sig in i de nya verktygen.

– Det är lite som att snöra på sig gympaskorna och försöka springa fem kilometer utan att ha tränat. Man måste avsätta träningstid. Det är inte bara att köpa in lärplattor och tro att allt löser sig.

– I Höör avsätts det verkligen tid för lärarna. Det görs även en digital satsning just nu tillsammans med Hörby och Östra Göinge där lärarna får gå en utbildning om digitala verktyg.

Den vanliga uppfattningen att eleverna kan mer än läraren delar inte Sara Bruun. Hon menar att eleverna också behöver lära sig den digitala tekniken.

– De kan kanske mycket om hur man använder snapchat eller instagram, men vet inte hur man skriver ett mejl eller öppnar ett Word-dokument.

– De vuxna behöver också guida eleverna när det gäller nätettikett och källkritik. Vad delar vi i sociala medier och vem är avsändaren? Det blir allt viktigare i dagens samhälle, i synnerhet inför valet 2018.

Publicerad 12 September 2017 05:30

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag