Emma låstes in och torterades av sina ”vänner”

”Tvingade mig att välja tortyrredskap”

ESLÖV.  I tre dagar hölls Emma inlåst i en lägenhet under tortyrliknande former. Först efter att förövarna hotat med att klippa av hennes fingrar om hon inte fixade pengar, lyckades hon fly. I Facebookgruppen ”Följ Min självbiografidröm” berättar hon nu sin historia för att hjälpa andra unga på glid.

Emmas liv har varit allt annat än en dans på rosor. Trots att hon växte upp under trygga förhållanden i en familj med två föräldrar och god ekonomi, föll hon i högstadiet in i en mycket destruktiv livsstil.

– Det började med att jag bytte skola efter att ha blivit misshandlad av ett tjejgäng på skolavslutningen i sjuan. Det ställde mitt liv på ända och jag började umgås i fel kretsar, berättar hon.

Tillsammans med en tjejkompis började Emma rymma hemifrån och för två tjejer från landet var det storstaden Malmö som lockade.

– Där var vi lätta offer. Det var en helt annan mentalitet än vad vi var vana vid. Jag tvingades ta droger och blev ofta utsatt av olika sorters övergrepp.

När Emma var 18 år kidnappades hon av tre av sina så kallade ”vänner”. De hävdade att hon pratat illa om dem och låste därför in henne i en lägenhet. Där sattes hon fast med handklovar och misshandlades med olika tortyrredskap.

– De la upp sakerna på ett bord och tvingade mig att välja hur de skulle skada mig. De brände mig på tungan med cigaretter, stoppade en raket i min mun och smetade in mig med blod. Efter tre dagar i fångenskap trodde jag inte att jag skulle överleva, berättar hon.

När ”vännerna” kom på att de skulle hugga av Emmas fingrar och skicka dem till hennes föräldrar gjorde hon ett sista försök att komma undan.

Genom att erbjuda förövarna att fixa pengar till dem, lyckades hon ta sig ut ur lägenheten. Tillsammans med sina plågoandar begav hon sig sedan hem till sina föräldrar.

Det var valborgsmässoafton och föräldrarna, som antog att trion var Emmas vänner, bjöd allihop på middag. När de sedan höll på att plocka undan i trädgården länsade kidnapparna deras hus på smycken, klockor och andra värdesaker. Därefter skjutsade Emmas mamma dem alla fyra till tåget, intet ont anande.

– De var nöjda med vad de hade fått ihop, men ville ändå ha mer. Jag sa därför att jag kunde åka till Trelleborg där jag visste att jag kunde få tag på mer. Eftersom jag skött mig så bra hemma hos mina föräldrar och inte sagt någonting litade de på mig och lät mig åka själv.

Väl framme i Trelleborg gick Emma raka vägen upp till akuten där hon undersöktes. Hon sa att hon blivit överfallen av tre okända män och ville ha skadorna dokumenterade.

– Därefter tog jag tåget tillbaka till mina föräldrar, berättar hon.

Hemma hos mamma och pappa var hon trygg, men hon vågade inte berätta vad som hänt. Först när en av förövarnas lillebror lurade henne att berätta uppdagades historien till fullo.

– Jag berättade allt för honom och han berättade i sin tur för sin pappa som uppmanade mig att polisanmäla. Först då fick mina föräldrar veta.

De tre kidnapparna greps, men släpptes några dagar senare då det saknades bevis. Förundersökningen lades ner.

– Det var en besvikelse. Ord stod mot ord, sa de.

Strax därefter träffade Emma den man som hon sedan levde med i sju år.

– Han slog mig så gott som dagligen och tvingade mig sitta uppe för att hålla koll medan han tog heroin. Periodvis levde vi som hemlösa.

Vid två tillfällen ledde den systematiska misshandeln till åtal mot mannen. Först 2009 efter att han skjutit Emma i huvudet med en luftpistol, sedan igen 2012 efter att han misshandlat henne på öppen gata och sedan lämnat henne medvetslös mitt i ett körfält. Vid bägge tillfällena dömdes han till fängelse.

I samband med det andra fängelsestraffet lyckades Emma äntligen slå sig fri.

– Jag blev tilldelad ett skyddat boende i Göteborg och lyckades sluta med narkotika, berättar hon.

I dag är Emma 28 år gammal, har varit drogfri i fyra år och har ett förstahandskontrakt på en lägenhet. Hon är dessutom mamma till två små barn, Romeo och Saga.

– När jag blev gravid förändrades allt. I samma stund som stickan visade plus fick mitt liv en mening. Nu är min uppgift att vara en bra mamma och ta hand om mina barn.

Det hemska som har hänt har dock hänt och Emmas dröm är att kunna använda sina dåliga erfarenheter till att hjälpa andra unga på glid.

– Jag vill berätta min historia för att visa att man trots en trygg och bra uppväxt kan hamna fel, men även att det går att ta sig ur det. Kan jag bara hjälpa en enda annan människa så har allt som hänt i mitt liv haft en mening, säger hon.

Genom Facebookgruppen ”Följ Min självbiografidröm” hoppas Emma knyta rätt kontakter för att i framtiden kunna åka runt och föreläsa om sina erfarenheter på olika skolor.

I dag är Emma drogfri, har ett förstahandskontrakt på en lägenhet och är mamma till två fantastiska barn, Romeo och Saga. Foto. Privat

I dag är Emma drogfri, har ett förstahandskontrakt på en lägenhet och är mamma till två fantastiska barn, Romeo och Saga. Foto. Privat

Publicerad 10 September 2017 06:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag