Klädinsamling väcker många frågetecken

Svensk insamlingskontroll: "Vi vet ingenting om dem."

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

ESLÖV. Välgörenhet eller bluff? Det är frågan. Nu har omstridda insamlingsföretaget Save the world ltd har kommit till Eslöv. En som fått deras flyers i brevlådan om insamling av kläder är Eslövsbon Andreas Östrin.

– Jag är IT-chef på ett företag i Lund och har erfarenhet av säkerhetsarbete. Jag googlade företagets namn på blanketten och de hade inte någon hemsida, säger han.

Däremot hittade han en hemsida med snarlikt namn.

– Den var ganska skum. Jag hittade också massa trådar på internet, varningar och artiklar. Folk ska veta om att det inte är ett seriöst företag. Det är ett biståndsföretag som kanske inte sysslar med bistånd, säger Andreas Östrin.

Enligt lappen som Andreas Östrin fick uppmanas Eslövsborna att lämna kläder i plastsäckar vid sina brevlådor. Kläderna ska enligt företaget skänkas till fattiga i Östeuropa. Samtidigt berättar de på sin hemsida att delar av kläderna säljs för att täcka företagets omkostnader.

Save the world ltd saknar 90-konto och således inte fått grönt ljus från Svensk insamlingskontroll som är en ideell förening som verkar för att insamlingar bland allmänheten sker under betryggande kontroll.

– Vi vet ingenting om dem. Då åligger det givarna själva att kontrollera och ta reda på vad man skänker till. Har man 90-konto har man kvalitetssäkrats och har en seriositet, säger Tommy Jonsson, controller på Svensk insamlingskontroll.

Det här företaget uppger att de ger 40 procent till välgörenhet. Kan du ge lite perspektiv på den siffran?

– Av de som har 90-konto skänker i genomsnitt 89 procent till ändamålet medan 11 procent går till administration. Vi har som krav att minst 75 procent ska gå till ändamålet, säger Tommy Jonsson.

Han säger att det är upp till givaren att avgöra om det känns rätt att skänka till företaget i fråga.

Save the world ltd ska enligt Göteborgsposten egentligen heta Clothing collection north och ägas av två polska medborgare men vara registrerat i Skottland. Bolaget har varit aktiva i Göteborg och Jönköping och Polisen i Jönköping har gått ut och uppmanat allmänheten att vara vaksamma då mycket tyder på att företaget är en bluff.

Lokaltidningen har sökt företrädare för företaget. En av ägarna, Wojciech Kupidura, har tidigare slagit ifrån sig kritiken till Nyheter 24.

– Vi har inte någonstans utgett oss för att vara en organisation som enbart jobbar med välgörenhet. Mycket riktigt tjänar vi pengar på detta företag.

Publicerad 06 September 2017 10:54

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag