Stora torg blir gult – och ännu mera grönt

50 miljoner kronor ska göra Eslövs centrum mer attraktivt

ESLÖV. I samband med näringslivsdagarna Därför: Eslöv presenterades vinnaren av omgestaltningstävlingen för Stora torg. Av de tre finalisterna blev det Sydväst arkitekter och landskap AB som tog hem vinsten med bidraget ”I love Eslöv”.

– Det är ett väl genomfört förslag. Torget har kvar sina öppna ytor men det finns även plats för uteserveringar och arrangemang, säger Ingela Lundqvist, tävlingsjuryns ordförande och chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Den kanske mest iögonfallande förändringen är att torgytan beläggs med hårdbränt marktegel i en varm gulbeige ton. Genom torget slingrar sig vatten som mynnar ut vid torgets norra del. Där ska det även anläggas en ”perennparkett” med soffor och plats för lek.

Längs den östra fasaden ska det även fortsättningsvis finnas plats för uteserveringar, liksom utanför Hotell Stensson där Espresso House och O'Learys flyttar in på markplan. Utanför Stensson anläggs en ”kejsarlund” med kejsarträd och en grusad upphöjd yta som möbleras med nättare sittmöbler. Här ska det även finnas plats för till exempel en glasskiosk.

På den västra sidan ges det plats för en perronginspirerad platå med trägolv och sittplatser i trä samt möjlighet till uppträdanden. Längs torgets nordvästra del blir det torghandel och plats för cykelparkering.

Arkitekttävlingen utlystes av Eslövs kommun i februari i år. De tolv tävlingsdeltagarna fick ett antal förhållningsregler, bland annat att torget ska vara en naturlig mötesplats, kunna anpassas efter säsong och tid på dygnet, vara en plats för olika arrangemang och integrera både grönska och vatten på ett bra sätt.

– Det ska vara en tidlös identitet och karaktär eftersom torget är något vi ska leva med länge. Samtidigt vill vi att det ska vara lekfullt, skapa nyfikenhet och intresse.

Av de tolv deltagarna valdes tre finalister ut som ställdes ut på torget under Därför: Eslöv. Och nu har vinnaren alltså utsetts. Nästa steg blir att påbörja projekteringen och därefter upphandling. Budgeten för ombyggnaden ligger på runt 50 miljoner kronor och år 2020 är planen att det ska vara klart. Innan ombyggnadsarbetet kan påbörjas ska Stensson-trappan rivas, vilket kommer att ske i höst.

Själva ombyggnaden kan alltså ta ett par år. Ingela Lundqvist säger att det kan bli störningar både för besökare och för näringsidkare.

– Vi ska göra vad vi kan för att störningarna blir så små som möjligt och hoppas att man har översyn med detta. Det ska bli bra i slutändan, säger Ingela Lundqvist.

Skiss: Sydväst arkitekter & landskap AB

Skiss: Sydväst arkitekter & landskap AB

Publicerad 05 September 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag