Maja, 8, hittade sin gris skjuten med pilbåge

”Hur förklarar man för en åttaåring att det finns människor som gör så här”

MUNKARP.  När grisuppfödaren Adam Kolota och hans åttaåriga dotter Maja skulle titta till sina grisar på fredagskvällen gjorde de en fasansfull upptäckt. Någon hade skjutit en av kultingarna med pilbåge och kvar i magen satt en lång pil.

– Jag förstår inte vad det är för människor som gör så här. Man kan knappt kalla dem människor.

Det var vid 17-tiden i fredags som Adam och Maja kom hem till gården i Munkarp utanför Höör.  Likt som så många gånger förr ville Maja springa direkt ner till grisarna.

– Det är hennes favoritdjur och hon lägger mycket tid på att sköta om dem, berättar Adam.

När de kom ner till hagen där de femtio Linderödsgrisarna bor på sommaren, märkte de direkt att något var fel.

– Vanligtvis är våra grisar väldigt sociala och kommer springande mot oss när vi kommer. Men i fredags var de avvaktande och gick när vi närmade oss.

Till sin förskräckelse upptäckte Adam snart vad det var som var fel. En av griskultingarna hade blivit skjuten med en lång pil.

– Den satt cirka tio centimeter in i magen och hade skadat vitala mjukdelar.

Adam skyndade tillbaka upp till huset med dottern, som självklart var förtvivlad, och återvände sedan till hagen.

– Jag tog ut pilen från grisen och hoppades att den skulle klara sig, men det enda humana var att avliva den. Därefter ringde jag polisen.

För åttaåriga Maja har händelsen varit traumatisk.

– Hon är mycket ledsen och har inte kunnat sova på två dagar. Hur förklarar man för en åttaåring att det finns människor som gör så här?

Vem det är som skjutit grisen är ännu oklart, men efter att Adam och en bekant till honom lagt ut en förfrågan på Facebook under måndagen har bilden börjat klarna.

– Vi väntade några dagar med att skriva för att den eller de som gjort det här skulle hinna börja prata och det gav resultat. Efter inlägget har vi fått flera tips och nu vet vi ungefär vem det är som gjort det här, säger han.

Uppgifterna kommer nu lämnas till polisen som utreder händelsen som jaktbrott och skadegörelse.

– Du får absolut inte skjuta någon annans djur, inne på annans mark, säger Fredrik Bratt, presstalesman för polisen till Kvällsposten, som vad först att berätta om händelsen.

 

Publicerad 05 September 2017 14:38

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag