Debut på vita duken för filmregissör från Stehag

Den 3 september visas "Becker - Kungen av Tingsryd" i Eslöv

STEHAG. I helgen har filmen ”Becker – Kungen av Tingsryd” premiär på 120 biografer runtom i landet, bland annat på Bian i Eslöv. För manus och regi står Stehagsbon Martin Larsson, som gör sin långfilmsdebut.

– Det är en gangsterkomedi, en spännande och rolig film med stark handling, säger Martin Larsson.

Filmens huvudrollsinnehavaren Johan Becker, spelad av Henrik Lilliér, är en möbelhandlare i småländska Tingsryd. Vid sidan av detta bedriver han även handel med svartsprit och cigaretter samt hyr ut illegal arbetskraft.

– Det började med ett intresse för människors skeva moraliska kompass. Becker har blivit fartblind i sin jakt på affärer och springer på fel bollar.

– Jag ville även skildra en karaktär som inte syns så ofta i film, en skum typ som finns överallt, även på små orter i djupaste Småland.

Filmen är inspelad i Småland och på flera platser i Skåne, bland annat utanför Bara och i Staffanstorp.

– Jag är själv uppvuxen i Staffanstorp, men bor sedan tolv år tillbaka i Stehag. Jag trivs väldigt bra här, det är nära naturen och det finns ett fungerande samhälle med skola och annan service.

Martin Larsson har tidigare jobbat med tv och bland annat skrivit manus till ”Starke man”, miniserien ”Stormen” med Ingvar Hirdwall och halvtimmesfilmen ”Sköterskan” med Nour El Refai.

Nour El Refai medverkar även i ”Becker – Kungen av Tingsryd” tillsammans med andra kända ansikten som Helen Sjöholm, Torkel Petersson och Shanti Roney. Anagram i Lund, som bland annat står bakom ”Hipp Hipp” och ”Starke man”, står för produktionen.

– Filmen skildrar en helvetesvecka i Beckers liv eftersom hans imperium hotas. Det blir lite mörkt och allvarligt, det är roligt samtidigt som skrattet fastnar lite i halsen.

Trots den dystra stämningen lovar Martin Larsson att filmen inte är svårtillgänglig.

– Nej, det är en bred och folklig film som bjuder på mycket skratt och det händer saker hela tiden. Lite som om Lars Molin möter ”Jägarna”, säger Martin Larsson.

Henrik Lilliér spelar Johan Becker, Kungen av Tinsgryd. Foto: Marco Padoan

Henrik Lilliér spelar Johan Becker, Kungen av Tinsgryd. Foto: Marco Padoan

Publicerad 31 August 2017 13:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag