Hund låg bakom misstänkt vargattack

"Vi skickade dit en besiktningsman"

Av
Gustav Persson

SKÅNE. Under helgen misstänktes en varg ha gått till attack i skånska Löberöd. Men rovdjuret var oskyldigt.
– Vi skickade dit en besiktningsman och skadorna var gjorda av en hund, säger David Börjesson, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen.
Under helgen ska flera personer ha sett ett vargliknande djur i trakten kring Olofström i Blekinge. Eventuellt skulle vargen senare ha rört sig vidare in i Skåne men uppgifterna går inte att bekräfta.
– Vi har en varg som rör sig i Skåne och Kronoberg under flera år, den så kallade Snapphanevargen. Den syns ibland men är ganska skygg. Oftast ser man bara spillning från den eller så är det en hund. Vi får mycket tips men det är väldigt svårt att säga om det är en varg om vi inte har någon bild att gå på, säger David Börjesson, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen.
En varg kan röra sig upp till tio mil om dagen och rör sig väldigt snabbt över stora områden.
– Men Snapphanevargen verkar ha funnit sin plats här nu och väntar nog bara på en partner. Den vargen har aldrig gett sig på några tamdjur utan har bra med mat i skogen.
Under helgen misstänkte man också att en vargattack ägt rum i skånska Löberöd. Den kan dock David Börjesson avfärda.
– Vi skickade dit en besiktningsman och skadorna var gjorda av en hund. Tyvärr hjälper inte det ägaren något. Men en uppmaning är att inte släppa sina hundar.
Ser man en varg vill Länsstyrelsen gärna att man tar en bild på den och skickar till rovdjur.skane@lansstyrelsen.se.

Publicerad 17 July 2017 09:35

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag