Frida Hallqvist och Niklas Gunhamn driver sedan några år tillbaka Fulltofta Gård som har eget bryggeri. Foto: Privat

Frida Hallqvist och Niklas Gunhamn driver sedan några år tillbaka Fulltofta Gård som har eget bryggeri. Foto: Privat

Gårdsförsäljning på prov applåderas

Fulltofta Gårdsbryggeri: "Något vi applåderar högljutt"

Av
Markus Celander Anja Degerholm

MELLANSKÅNE. Folkhälsoberedningen i Region Skåne biföll nyligen en motion från Liberalerna om att ansöka hos regeringen att under en treårig försöksperiod tillåta gårdsförsäljning av vin och öl.
– Det är något vi applåderar högljutt och hoppas verkligen att det går igenom, säger Niklas Gunhamn på Fulltofta Gårdsbryggeri utanför Hörby.
Fulltofta Gård har idag visningar av bryggeriet med provsmakningar och märker av ett ökat intresse för hantverksöl. Att gårdsförsäljning skulle innebära risker för folkhälsan tror inte Niklas Gunhamn på.
– Produkterna som säljs är för nischade och dyra, nykterhetsargumentet håller inte. Vi är ett av Skånes minsta bryggerier så för vår del hade det kanske inte inneburit så mycket mer i försäljning, men vi hade kunnat komma närmare kunden. Vad vill öldrickarna i Mellanskåne ha egentligen?
Han säger att det varje sommar kommer några utländska besökare och knackar på för att köpa med sig några flaskor öl.
– I alla andra länder i Europa tillåter man gårdsförsäljning, för mig är det en självklarhet att det borde funka att kunderna kan få med sig några flaskor hem även här.

Skåne har en växande öl- och vinproduktion. Men med dagens regler kan inte småföretagare och gårdar erbjuda sina gäster att köpa med sig exempelvis gårdens vin eller mikrobryggeriets öl hem, utan måste vända sig till systembolaget, och därmed går gårdarna miste om viktiga intäkter.
– Skåne kan nu få friheten att ha gårdsförsäljning av vin och öl. Det skulle innebära ett enormt lyft för hela Skåne med ökad turism och fler arbetstillfällen, säger Cristina Glad (L) vice gruppledare för Liberalerna i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Publicerad 06 July 2017 05:00