Här är det fullt drag med de fyrbenta

Hobbyn med hundar har blivit en livsstil för Johanna och Joakim

MELLANSKÅNE. Hur kör man slädhund i snöfattiga Skåne? Det undrade Johanna Sandbring och sambon Joakim Häggqvist innan de skaffade sin första draghund för två år sedan, en alaskan malamute.
– Vi visste egentligen ingenting om draghundssport förrän uppfödaren visade oss. När vi väl testade blev vi helt fast, berättar Johanna Sandbring som till vardags även driver Ageröds hundpensionat.
Sedan dess har hundfamiljen utökats med ytterligare tre medlemmar, så nu har de två tikar och två hanhundar.
– Det är lätt att drabbas av ”polarhundssjuka” och skaffa fler och fler hundar, säger Johanna och skrattar.
Och dessa ska tränas även när det inte är snö.
– Vi kör för det mesta barmarksträning med mountainbike, två hundar framför varje cykel.
En särskild hållare som fästs i cykeln gör att linan inte trasslar in sig i hjulet. Joakim har börjat tillverka sina egna linor och har planer på att börja sälja tillbehör framöver. När vädret tillåter är det dock släde som gäller.
– I vintras fick vi ett par veckor med riktigt mycket snö och då körde vi med släden. Hundarna älskade det, de stod och hoppade och skällde, berättar Johanna.
Hon säger att det märks tydligt att de gillar att dra.
– När vi tar ut cykeln och cyklar iväg utan hundarna så tittar de på en som om de undrar ”varför får inte jag följa med?”.
För att hundarna, som har sitt ursprung på ännu nordligare breddgrader, ska klara att träna får det inte vara över 12–13 grader varmt.
– Sommaren blir som en period för avslappning för både oss och hundarna, säger Joakim.
I höst är planen att börja tävla med hundarna. Även om många hunddragstävlingar är förlagda i de norra delarna av landet så finns det tävlingar även på hemmaplan, så som Skånedraget som hålls i Hässleholm.
Livet med hundarna är inte bara en hobby. I november 2016 flyttade Johanna och Joakim från Eslöv till gården i Ageröd som fram till 2007 var ett hundpensionat.
– Jag har jobbat med hundar på något sätt sedan 2014 och ville ha något eget. Så när jag såg att gården var till salu var det en chans vi inte fick missa, säger Johanna som är utbildad djurvårdare på utökad nivå och har jobbat både på djursjukhus och veterinärklinik.
Efter att ha rustat upp boxarna och byggt ett rasthägn öppnade de hundpensionatet i mitten av december. Totalt finns det plats för tolv hundar, både för längre vistelser och för dagishundar.
– Det har varit full rulle sedan vi öppnade och inför semestern är det nästan helt fullbokat. Vi har fått en del polarhundar eftersom vi kan de raserna själva. Men det är roligt med blandningen, den här veckan har vi haft både westie terrier, boxer, jack russel, samojed, cocker spaniel, papillon, bullterrier, chi-tzu och tax, berättar Johanna och fortsätter:
– Kunderna brukar uppskatta att varje hund får en stor box med utgång till egen rastgård. Och så är ju naturen runt i Ageröd fantastisk fin – både för skogspromenader med pensionatshundarna och körning med våra egna hundar.

De fyrbenta längtar i alla fall till kallare dagar. I vintras blev det i alla fall två veckors slädträning. Foto: Privat

De fyrbenta längtar i alla fall till kallare dagar. I vintras blev det i alla fall två veckors slädträning. Foto: Privat

Johanna Sandbring med en av hundpensionatets gäster, Schilla. Foto: Anja Degerholm

Johanna Sandbring med en av hundpensionatets gäster, Schilla. Foto: Anja Degerholm

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Publicerad 28 June 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag