Cykelnätverket Team Sky Blue är bara för tjejer

Elitcyklisten Susanne Ljungskogs koncept startar upp i Skåne

HÖÖR. Det är roligare att cykla tillsammans. Och du behöver inte vara supersnabb och jaga sekunder för att få vara med. Nu har elitcyklisten Susanne Ljungskogs nätverk Team Sky Blue dragit igång i Skåne, närmare bestämt i Höör.
Enda kravet för att få bli medlem är att man har en racercykel eller liknade som är anpassad för landsvägscykling. Och att man är kvinna.
– Många tjejer cyklar själva, kanske för att de tycker att de är för långsamma för att gå med i en klubb och inte vill sabba för de andra. Den tanken vill vi få bort, säger Annette Persson som startat Team Sky Blue i Höör tillsammans med Gunilla Torell.
– Det viktigaste är att man har ett intresse och tycker att det är kul att cykla. Den sociala biten är minst lika viktig som träningen, säger Gunilla Torell.
I mars höll de ett första informationsmöte och i dagsläget är de ett tiotal aktiva cyklister som träffas i Höör ungefär en gång i veckan. Deltagarna kommer från hela Skåne, som Kristianstad, Löddeköpinge och Hörby. Ledarna bestämmer rutterna, som läggs ut på teamets hemsida och i en särskild app. Träningsturerna utgår alltid från parkeringen vid Friskis & Svettis i Höör.
När Lokaltidningen träffar Team Sky Blue i Höör är det en runda med intervallträning till Backagården, Munkarp och Norra Rörum som står på agendan.
– Det är inte farten eller hur långt vi cyklar som spelar roll, utan att vi kommer ut och cyklar. Och så får vi se vackra Skåne på köpet, säger Annette Persson.
Gunilla betonar att det är seriös ledarledd cykling, även om det sociala är viktigt – och inte minst fikapausen.
– Cyklar vi på helgen så blir det ofta fem-sex mil med fikapaus. Och är det en vardagskväll så blir det lite kortare, berättar Gunilla.
– Är vi båda ledare med så kan vi dela upp oss i två grupper med olika tempo, säger Annette.
Framöver planeras även för mekarkvällar, av och för tjejer.
– Vi tjejer kan också. Tanken är att lära ut enklare saker som att laga punktering själv och fixa inställningar på sin cykel, förklarar Annette.
Planen är även att gå på spinning och yoga när det inte är cykelsäsong för att hålla igång både kroppen och sammanhållningen.
Och manliga cyklister då, är de helt bannlysta?
– Nej, vi kan bjuda med män men det är bara kvinnor som kan bli medlemmar. Om männen följer med så är det är det på våra villkor, säger Gunilla Torell.
– Tjejer kan också vara väldigt duktiga, det här handlar inte om att vi är sämre utan att det är något särskilt att bara vara ett gäng tjejer. Det blir en annan stämning, inte så mycket hets och tävling, säger Annette Persson.

Team Sky Blue

Startades i januari 2014 av Susanne Ljungskog, tvåfaldig världsmästare och vinnare av bragdguldet.
Att bli medlem kostar 600 kronor per år. Se hemsidan teamskyblue.se för mer information. För frågor om Team Sky Blue i Höör kontakta gun.tor@hotmail.com

Publicerad 20 June 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag