Debatt:
Lärarbristen är skolans största utmaning
Skolans kanske största utmaning är den stora lärarbristen, som bara blir mer akut för varje termin. Inom två år kommer Sverige sakna 60 000 lärare, enligt Utbildningsdepartementets beräkningar. Att tro att det inte påverkar undervisningen är naivt.
Bristen på lärare gör att de lärare som finns får en allt större arbetsbelastning och att obehörig personal i allt högre grad får täcka upp där det brister.
På lång sikt måste man från politiskt håll öka läraryrkets status, så att fler väljer att bli lärare. Men för ansvariga skolpolitiker finns det också stora möjligheter att frigöra lärartid på kort sikt, så att de elever som idag går i skolan i får tillgång till riktigt bra undervisning.
Vi har förslag på tre konkreta åtgärder som skulle låta lärare vara just lärare och därmed få tid att bedriva riktigt bra undervisning:
1. Anställ mer personal i skolorna.
När det inte går att anställa tillräckligt med lärare, måste man börja tänka nytt.
Lärare har många arbetsuppgifter, allt från undervisning till att fylla i blanketter, hantera konflikter och svara på föräldramejl om vilken matsäck som är lämplig till utflykten.
En del av dessa uppgifter skulle kunna skötas av någon annan än en lärare. Anställ därför mer personal i skolan, så som administrativa lärarassistenter, it-personal och socialpedagoger, utöka elevhälsan så avlastas lärarna som på så sätt får tid att fokusera på sitt kärnuppdrag – undervisningen. Samtidigt stärks skolan på andra plan, vilket gynnar eleverna.
2. Säkerställ tillgången till bra läromedel.
En faktor som minskar lärares arbetsbelastning och ökar likvärdigheten för eleverna är tillgång till läromedel som följer läroplanen och är professionellt utvecklade.
Lärarhandledningar och grundläromedel för ett helt läsår ger lärare stöd att planera och säkrar att eleverna har tillgång till det centrala innehållet till varje lektion.
Men vi vet att många elever har datorer utan digitala läromedel och att lärare får använda tid till att kopiera ur en enda lärobok.
Det är också stora skillnader mellan skolorna. Bra läromedel borde värderas som nödvändig infrastruktur i skolan och just bristen på infrastruktur och systemstöd för lärarna var en viktig utgångspunkt för Skolkommissionens arbete.
Det är dags för kommunerna och varje skola att ta med läromedel i det systematiska kvalitetsarbetet.
3. Rensa på lärarnas skrivbord.
De senaste åren har också allt fler dokumentationskrav hamnat på lärarnas bord. Viss dokumentation är nödvändig, men mycket skulle kunna skalas bort.
Vissa kommuner har redan börjat dra ned på administrations- och dokumentationskraven, just för att man förstått att de faktiskt inte tillför något.
Vi har en fantastisk, välutbildad och engagerad lärarkår i Sverige.
Men oavsett hur bra lärare man skulle kunna vara, så blir något alltid lidande om man inte får tid och förutsättningar nog att utföra sitt yrke på bästa sätt.
Våga visa framfötterna! Genom att frigöra värdefull lärartid och låta lärare vara lärare, så säkrar ni kvaliteten på undervisningen.
Publicerad 17 June 2017 11:00