Trafikverket säger nej – då gör byborna egna skyltar

"Förhoppningsvis sänker folk farten frivilligt"

ÖSTRA STRÖ. De senaste åren har det varit en riktig babyboom i Östra Strö. Men trafiksituationen oroar föräldrarna i byn, som efter Trafikverkets avslag om en hastighetssänkning tagit saken i egna händer.
Barnen på förskolan Änglagård har målat ett femtontal färgglada skyltar som ska få motorburna trafikanter att lätta på gasen.
– Jag har målat en nyckelpiga, en sol och lite gräs, berättar Vera Bejmar som skapat en av skyltarna tillsammans med Linnea Björk.
Nästan alla barn på förskolan har bidragit på något sätt och initiativet är onekligen populärt bland barnen.
– Det har varit kö för att få måla, berättar Edith Hammer i byarådet som dragit igång upproret tillsammans med Emma Ådahl.
Skyltarna ska i dagarna sättas upp runtom i byn.
– Vi föräldrar är rädda för att något ska hända. Samtidigt borde vägen vara för alla, även för barnen, säger Edith Hammer.

Trafikverket har tidigare sagt nej till en hastighetssänkning med motiveringen att Östra Strö inte är en tätort. En sträcka vid kyrkan har en hastighetsbegränsning på 50 km/h och precis utanför skolan och förskolan är det 30 km/h som gäller. Men i övriga byn är det 70 km/h, och enligt de boende kör många fortare än så.
Att sätta upp egna varningsskyltar vid vägkanten är inte tillåtet, eftersom det är kommunens mark.
– Vi har varit runt i byn och frågat om vi kan sätta upp skyltarna ytterst i varje husklunga, på privat mark. Alla har varit jättepositiva till det, berättar Edith Hammer och fortsätter:
– Förhoppningsvis sänker folk farten frivilligt och tänker till lite extra. Att barnen varit med och gjort skyltarna gör det extra tydligt att vi gör det här för dem.
Byborna har även skrivit ett brev till länsstyrelsen där man än en gång påpekar trafikproblemen, med förhoppning om att länsstyrelsen kan rekommendera Trafikverket att sänka hastighetsgränsen.
– Framför allt för att det har blivit fler barn i byn, men även för att det går en hel del tung trafik här.

Många använder väg 1297 och 1298 som genomfartsleder till E22:an och väg 13. En sänkning till 50 km/h – eller åtminstone 60 km/h – vore rimligt, enligt skrivelsen.
– I Hurva och Kungshult har man sänkt hastigheten till 40 km/h, det känns lite orättvist att man inte kan göra det här också. Det bästa hade varit om man hade kunnat sätta upp gupp också, säger Edith Hammer.
Totalt bor det omkring 220 invånare i Östra Strö. På förskolan Änglagård är det 35 barn inskrivna och de senaste åren har det fötts runt 15 barn i varje årskull.
– Det är en väldigt engagerad och aktiv by, jag tror det är därför många barnfamiljer väljer att flytta hit, säger Edith Hammer som själv flyttade från Malmö till Östra Strö för ett par år sedan.

Läs mer: Mammagrupp föddes ur babyboom i Ö Strö

Publicerad 15 June 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag