Sätter in extra bevakning efter stökig vår

Bränder, inbrott och fönsterkross några av problemen

HÖÖR. Under våren har det varit oroligt i Höör under kvällar och helger. Bränder, inbrott, krossade fönsterrutor och klotter är några av problemen. Nu sätter Höörs kommun in extra bevakning och utökar övervakningen på kommunens fastigheter.
– Det har skett en upptrappning av skadegörelse sedan sportlovet. Det har även varit problem med olika stökiga ungdomsgrupper på högstadiet, både under och efter skoltid, säger kultur- och fritidschefen Freddy Friberg.
Kommunen har därför skickat ett informationsbrev till alla vårdnadshavare som har barn i Höörs skolor om situationen och vilka åtgärder som satts in.

Problemen är koncentrerade till skolområdet i centrum, Jeppavallens idrottsplats och kring Vaxsjöns badplats. Det har varit både inbrottsförsök och genomförda inbrott, men alltså även upprepad skadegörelse. Under förra våren var det också problem med oroligheter. Då handlade det till största del om krossade fönsterrutor. I år är det framför allt bränder som varit problemet.
– Krossade fönster är såklart också allvarligt, men bränder skapar en stor oro för att det kan bli riktigt allvarligt.
I brevet har man tagit upp ett avskräckande exempel från Södra Sandby 2009 där två högstadieelever orsakade en brand med raketer. De två eleverna blev efter detta skyldiga att betala 75 miljoner kronor.
Freddy Friberg säger att man har relativt bra koll på vilka ungdomar som ställer till problemen, och att kommunen också jobbar individuellt och har kontakt med vårdnadshavarna.
– När det gäller skadegörelsen kan vi inte vara helt säkra på vilka som står bakom, men vi tror oss veta att en ganska stor andel härrör från dessa grupper.

Det har sedan tidigare funnits bevakning med väktare som under sommaren utökas. Även tekniska hjälpmedel, som värmekameror och annan övervakningsutrustning har satts in.
– Jag vill inte avslöja exakt vilken utrustning vi har och var den sitter, men vi har utökat övervakningen ganska avsevärt, säger Freddy Friberg.
Och precis som förra sommaren kommer Nattvandrarna att vandra flitigt på Höörs gator enligt överenskommelsen med kommunen, ”Trygg ungdom i Höör”.
– Sammantaget hoppas vi att dessa åtgärder ska skapa en trygg miljö, och förhoppningen är att fler vuxna ska ta chansen att nattvandra.

Förutom mer bevakning och övervakning hoppas kommunen på att meningsfulla sysselsättningar under sommarlovet ska stävja oroligheterna. Bland annat har man ett antal aktiviteter under lovet, där många är kostnadsfria. Fritidsgården Älvkullen är också öppen hela sommaren tisdag–lördag för alla ungdomar upp till 20 år.
– Jag hoppas vi går mot en trevlig och skön sommar, både i tätorten och i byarna. Och upptäcker man några problem så är vi tacksamma om man hör av sig till kommunen, eller till polisen om det är något allvarligare, säger Freddy Friberg.

Publicerad 15 June 2017 13:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag