Snart är det slutklippt på Södergatan

Bosse Persson stänger sin salong efter 40 år

ESLÖV. Hösten 1977 startade Bosse Persson salongen Klippotek Tre H. 40 år senare har det blivit dags att lägga saxen och fönen på hyllan. I alla fall på salongen.
– Jag ska ha en liten salong hemma. Men jag måste varva ner, kroppen börjar säga ifrån, säger 62-åringen.
Torsdagen före midsommarafton blir sista dagen i lokalerna på Södergatan 9, där han har huserat de senaste åtta åren. Genom åren har han avverkat inte mindre än sju olika lokaler i Eslöv.
Att Bosse skulle bli frisör var långt ifrån självklart.
– Jag visste att jag ville ha ett kreativt yrke och efter grundskolan provade jag på att jobba som dekoratör, men det var inget för mig, säger Bosse Persson.
Hans moster fick istället in honom på en annan bana.
– Hon var lite av en kändisfrisör i Malmö på 1960- och 70-talet och hon tyckte jag skulle satsa på frisöryrket.
Bosse lyssnade på sin moster, och började som gesäll i Eslöv. I lumpen blev han presenterad för Robert Andersson som drev en salong i Landskrona.
– ”Dina klippningar har jag sett, vill du jobba hos mig”, frågade han mig och så blev det. Då var jag 21 år och äldst av de 14 anställda.
– Det var en spännande tid när frisöryrket började få status, efter att Vidal Sassoon skapat den berömda Twiggy-frisyren. Då lades grunden till den moderna hårvården.
Sin egen salong startade han alltså 1977, i en liten lokal på Norregatan i Eslöv.
– Jag var riktigt kaxig och klippte så som jag tyckte blev bra. Det var en del protester men jag ville visa vad jag gick för, minns Bosse med ett skratt.
Även om en och annan kanske tyckte att frisyren blev lite väl vågad så växte företaget och efter ett år hade Bosse tre anställda.
Genom åren har han tagit sig an många gesäller och praktikanter.
– Utbildningsbiten har varit något av de roligaste i min karriär och det har gått bra för många av eleverna. Min första elev fick till exempel en silvermedalj när hon gjorde sitt gesällprov, den högsta utmärkelse man kan få. Och så har jag fått resa mycket, till London, Paris och frisör–VM bland annat. Det har gett mig väldigt mycket.
Men hade Bosse varit ung idag hade han valt en annan karriär.
– Det är inget framtidsyrke, det utbildas alldeles för många frisörer idag och konkurrensen är stor.
Nu väntar alltså en lite lugnare tillvaro.
– Jag håller på att bygga om garaget hemma i Stehag till en salong, så att jag kan fortsätta att jobba lite.
– Och så hoppas jag att jag kan ägna mig mer åt min hobby, att bygga möbler. Jag har byggt inredningen här på salongen, matsalsbord och vitrinskåp.
Även om han ser fram emot sitt nya liv är det inte helt lätt att stänga salongen. Bosses sista anställda, Sandra Persson, har redan fått nytt jobb i Höör men jobbar kvar en dag i veckan fram till stängning.
– Det känns vemodigt, det är en epok som går i graven. Jag kommer sakna arbetskamraterna och kunderna, vissa stamkunder har hängt med under alla åren. Men det är väl dags nu.

Vid midsommar går en epok i graven då Bosse Persson stänger sin salong för gott efter 40 år. Men frisöryrket kan han inte helt hålla sig undan.

Vid midsommar går en epok i graven då Bosse Persson stänger sin salong för gott efter 40 år. Men frisöryrket kan han inte helt hålla sig undan.

Publicerad 30 May 2017 16:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag