Bra att ta med på sommarens bilsemester

Av
Ian Maasing

BILSEMESTER. Tänk om du glömmer att släcka billamporna när du parkerar bilen utanför hotellet på kvällen och på morgonen inte får igång motorn eftersom batteriet laddats ur? Då är det praktiskt att ha startkablar lättillgängliga i bilen och låna ström från grannens bil.
Hur du ska använda startkablarna kan du läsa om i instruktionsboken. Har du vanan inne ansluter du den röda pluskabeln till pluspolen på respektive bils batteri och den svarta minuskabeln till minuspolen på givarbilens batteri och någon icke isolerad metalldel på karossen eller motorn på din bil.
Och medan vi är inne på batteri så är det mycket bra med en batteriladdare för mobiltelefonen som passar till bilens 12V-uttag, såvida det inte finns en USB-utgång, samt ett handsfree arrangemang. I många länder blir det böter om polisen kommer på dig när du pratar direkt i mobiltelefonen. Kolla ditt abonnemang också så slipper du dyra överraskningar vid hemkomsten.
Väl ute på semesterturen kan det hända att bilen slirar fast på en lerig åkerväg eller inte kommer loss från en sandig parkering vid badstranden. Har du en bogserlina till hands om någon vill dra loss din bil? Vet du hur man fäster bogserlinan vid bilen? Har din bil en fast bogserögla under stötfångaren eller en lös bogserögla som skruvas fast i ett gängat hål innanför ett täcklock på stötfångaren? Den lösa bogseröglan ska finnas i bilens verktygssats alternativt i eller vid hjulbrunnen i bagagerummet.
Blir du tvungen att stanna på vägen har du väl varningstriangeln lätt åtkomlig så att du genast kan sätta upp den ungefär femtio steg bakom bilen. Du har naturligtvis en eller helst två reflexvästar med dig. Du vill ju synas på långt håll när du t ex byter ett punkterat däck vid vägkanten. I flera länder är det lag på att man ska ha reflexväst med i bilen.
I en del länder är det också lag på att det ska finnas en förbandslåda i bilen och i några länder även strålkastarlampor i reserv. En filt är också bra att ha med.
På tal om strålkastarlampor, har du kollat om det överhuvudtaget går att komma åt strålkastarlamporna. På många moderna bilar är det så trångt under motorhuven att man måste skruva loss diverse andra prylar för att kunna byta lamporna. Har din bil ljusstarka xenonlampor får du absolut inte byta dem på egen hand eftersom de arbetar med livsfarligt hög spänning. För LED belysning kan det vara mer komplicerat, men o andra sidan så går inte LED belysning sönder så lätt.
När vi nu är inne på lampor så har du väl lagt en ficklampa med laddade batterier i handskfacket? I handsfacket eller i dörrfickan bör du också ha en någotsånär modern kartbok/vägatlas även om bilen har en GPS-navigator. Den kan faktiskt visa fel eller slockna och då är det praktiskt att ha en gammaldags karta att titta i! Har du förresten sett till att den elektroniska kartan i GPS-navigatorn är uppdaterad?
Uppdaterad bör du också vara på bilförsäkringen. Om du ger dig av till mer exotiska platser måste du kanske skaffa ett Grönt Kort till bilen. I bilen ska det dessutom finnas en skadeanmälanblankett.
Och sist men inte minst försök att få plats med en femliters reservdunk fylld med rätt bränsle och försedd med rätt påfyllningspip som passar i hålet i tanköppningen.   

Publicerad 26 May 2017 15:49

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag