Överlägsna i Sverige – nu ska Eslöv erövra Europa

"Att vinna Champions League måste naturligtvis vara ett mål"

Av
Gustav Persson

BORDTENNIS. Eslövs AI är Sveriges förmedlingen mest överlägsna lag genom tiderna. Nu vill laget erövra Europa också.
– Att vinna Champions League måste naturligtvis vara ett mål, säger tränare Peter Andersson.
Eslövs AI fortsätter att imponera. När klubben sammanfattar året säsong kan man se tillbaka på SM-guld på både herr- och damsidan. För herrarna var det sjunde raka och tolfte guldet på tretton år.
– Jag tror inte att det finns någon annan klubb i någon idrott som gjort något liknande. Det är jättekul och förstås väldigt bra gjort. Spelarna både på dam- och herrsidan göra ett fantastiskt jobb. Och alla runtomkring också så klart, säger tränare Peter Andersson.
Är det fortfarande lika kul att vinna?
– Det är nästan så att det är roliga att vinna för varje gång. Det blir nästan bara roligare och roligare. Men det ligger mycket jobb bakom. Både grabbarna och tjejerna har en fantastisk inställning till sitt jobb.
För klubben har det varit ett speciellt år. Klubbens store eldsjäl Birger Andersson och ledarprofilen Anders Johansson har båda gått bort under året.
– Det var naturligtvis ett jätteslag för klubben. Det har varit ett tufft och jobbigt år. Men jag tror att vi gått stärkta genom det här och verkligen kämpat och fajtats för dem. Jag tror spelarna har känt det också.
Eslöv vet uppenbarligen hur man vinner. Men enligt tränare Andersson finns inget mirakelrecept. Det är hårt jobb som gäller.
– Vi försöker utvecklas hela tiden. Det är det som är så roligt. Om man kollar på herrarna så har till exempel Xu Hui blivit bättre för varje år. Och Robert Svensson som är lite över 30 blir också bara bättre och bättre. Sen var det roligt att Daniel Koshiba fick gå in och avgöra.
Och dessutom har man fin tillväxt underifrån. I 15-åriga Truls Möregårdh har man en framtida storspelare.
– Han har varit inne och spelat en del framför allt när Robert var skadad i början av säsong. Dessutom spelade han en del Champions League-matcher och gjorde det väldigt bra. Han har visat tecken på en enorm kapacitet så nu är det bara att försöka få honom att växa in i A-laget.
Hur truppen ser ut inför nästa säsong är inte helt klart. Men Peter Andersson säger att allt ser bra ut och klubben tänker inte växla ner.
– Målet är naturligtvis att vinna SM-guld igen. Sen är det att försöka göra bra resultat i Europa.
För två år sedan vann klubben ETTU-cupen, den näst finaste turneringen i Europa. Förra säsongen förlorade man finalen i Champions League knappt och i år åkte man ur CL i kvartsfinalen efter att ha fått tuffast möjliga lottning.
– Det är naturligtvis jättetufft att vinna Champions League men det är målet. Det är ett mål som vi måste ha, vi kan ju inte sikta lägre än vi nått innan. Det handlar om att jobba på hårt för att nå dit.   

Publicerad 17 May 2017 11:26

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag