Elnäten vädersäkras efter de senaste årens stormar

Kraftringen satsar en miljard kronor

MELLANSKÅNE. De väder­relaterade ström­avbrotten ska minska­s rejält. Det lovar Kraftringen som fram till år 2020 investerar en miljard kronor för att stormsäkra 56 mil elledning. Nu har turen kommit till Mellanskåne där Hörby blir den första kommunen att stormsäkras.
– Vi gör detta för att alla kunder ska få en så trygg elleverans som möjligt, oavsett om man bor i en stad eller på landsbygden. När det har varit stormar är det vissa kunder som drabbats orimligt mycket, och så ska det inte behöva vara, säger Mattias Brage, pressansvarig på Kraftringen.
Arbetet i Hörby har redan påbörjats, närmare bestämt i Äspinge och Råset där 213 kunder berörs när 17 kilometer oisolerad markkabel ska grävas ner i marken. Man ska även byta ut 14 transformatorstationer till nya och moderna. Arbetet beräknas vara klart under 2018.
Därefter står Satserup, Södra Rörum och Trulstorp på tur, som ska stormsäkras under 2018–2020. Där berörs totalt 886 kunder och 67 kilometer luftledning ska bytas ut mot antingen markkabel eller hängkabel, som tål både fallande träd och att ramla ner på marken utan att det blir strömavbrott. Även här ska gamla transformatorstationer bytas ut.
Totalt är det 1 099 Hörbybor som ska få vädersäkrade elnät. Kraftringen lovar att arbetet ska påverka elfösörjningen så lite som möjligt.
– Arbetet görs i etapper och vi går ut i förväg med information om planerade avbrott, säger Mattias Brage.
Framöver ska områden även i Höör och Eslöv stormsäkras. Att Hörby prioriteras har enligt Mattias Brage att göra med att det finns en del skog i kommunen.
– Det är ofta det som ställer till det, att träd ramlar ner på ledningarna och orsakar avbrott.
På Kraftringens hemsida kan man se i vilka områden nätinvesteringar ska göras och hur tidplanen ser ut.
Behovet av säkrare elledningar handlar inte bara om återkommande stormar.
– Samhället blir allt mer uppkopplat och det ställer ökade krav på en bra elförsörjning, säger Mattias Brage.

Vädersäkring

Kraftringen ska fram till år 2020 säkra totalt 56 mil oisolerad luftledning, varav 40 mil är högspänning och 16 mil lågspänning.
Syftet är att minska antalet strömavbrott orsakade av till exempel omkullblåsta träd, nedfallna grenar och tung blötsnö.
Totalt beräknas denna investering att kosta en miljard kronor. Kraftringen har elnät i Skåne, Blekinge, Kronoborgs och Kalmar län.
Källa: Kraftringen

Publicerad 16 May 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag