Unik överenskommelse ger alla i Mellanskåne fiber

Telia lovar att det inte ska bli några vita fläckar på bredbandskartan

MELLANSKÅNE. I slutet av 2018 ska alla i Mellanskåne som vill ha bredband kunna koppla upp sig. Telia har tillsammans med Eslöv, Höör och Hörby nått en unik överenskommelse om att bygga ut fibernätet till samtliga hushåll – även på landsbygden.
Höörs kommun skrev i september 2014 ett samverkansavtal med Telia om bredbandsutbyggnad och har arbetat fram en modell för hur man kan bygga kommersiellt även på landsbygden. Nu hakar alltså även Eslöv och Hörby på, och Telia lovar i och med det att alla som vill få fiber ska kunna få det.
– Vi är fantastiskt glada för att vi kan koppla upp hela landsbygden i de här tre kommunerna. Det här samarbetet är en förebild för hur hela kommuner kan digitaliseras, säger Linda Hernström, Sverigechef för Telia fiber.

Totalt rör det sig om runt 8 800 hushåll och företag. Telia lovar att utbyggnad av fibernätet kommer att ske under året för dem som redan tecknat avtal, och övriga kan koppla upp sig någon gång under nästa år.
Projektet är viktigt, inte bara för privatpersoner, utan även för kommunerna, säger Hans Magnusson, IT-strateg i Höör:
– Kommunerna är på väg att digitalisera sina verksamheter, till exempel inom vård och omsorg, och då är det fiber som gäller. Det går inte att förlita sig på mobila lösningar.
Utbyggnaden ska göras oavsett anslutningsgrad och utan statliga bidrag. Slutpriset för konsumenten kommer att ligga på 19 900 kronor. Intresseanmälan görs via hemsidan fibertillalla.se. Precis som tidigare är grundtanken att invånarna ska vara ambassadörer och verka för en utbyggnad i sitt område, i till exempel en fiberförening.

Hörby har sedan tidigare ett samverkansavtal med Teleservice.
– Det är positivt med fler aktörer så att utbyggnaden kan ske i den takt vi önskar, det är åtminstone 2 000–2 500 invånare i kommunen som gärna vill ha fiber, säger Susanne Meijer (S), kommunalråd i Hörby om den nya överenskommelsen.
Även Eslöv har ett samverkansavtal, med Telia, som nu alltså blir heltäckande.
– Det är ytterst viktigt att alla kan få tillgång till fiber, inte minst för företagsamheten i kommunen, säger kommunalrådet Johan Andersson (S).

Publicerad 04 May 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag