Ettåring fick fel vaccin – sköterska slarvade igen

Familjen: "Vi är jättebesvikna och arga"

ESLÖV. När familjen skulle vaccinera sin ettåriga dotter visste de att sköterskan på BVC på Tåbelunds vårdcentral gett fel vaccin en gång tidigare. Därför var de extra noga med att kolla att allt gick rätt till denna gång. Trots det blev det fel.
– Vi är jättebesvikna och arga. Det stod i vår dotters journal att hon inte skulle ha vaccinet, så det borde inte vara några konstigheter, säger mamman som inte vill medverka med sitt namn i artikeln.
När hennes man tog dottern till BVC för en andra vaccinering frågade han sjuksköterskan om det var samma som förra omgången. Han fick ett lugnande ”ja” som svar. Familjen hade bestämt att inte vaccinera sitt barn mot pneumokocker och detta fanns tydligt angivet i journalen.
Väl hemma frågade mamman sin man hur vaccineringen hade gått.
– Då fick jag veta att vår dotter hade fått två sprutor, trots att hon bara skulle haft en. Jag ringde BVC och fick veta att det blivit fel, det var så det upptäcktes.
Hon kontaktade sköterskans chef som svarade att saken skulle utredas och erbjöd även stödsamtal.
– Chefen sa att det inte skulle kunna ske. Att det finns rutiner som säger att sköterskan alltid ska kontrollera journal och identitet tre gånger innan en spruta med vaccin ges.
Felvaccineringar har skett tidigare på Tåbelunds vårdcentral. 2013 fick en liten pojke fel typ av vaccin och en IVO-anmälan gjordes. Och så sent som i höstas gjordes ännu en IVO-anmälan efter ytterligare ett fall av felvaccinering. Familjen är bekanta med föräldrarna i det senare fallet och kände därför till att sjuksköterskan slarvat vid ett tidigare tillfälle.
– Därför var vi extra noggranna med att fråga om det var rätt dos.
Lena Bäckström, verksamhetschef på Tåbelunds vårdcentral, vill inte kommentera ärendet med hänvisning till sekretessen.
– Vi har inlett en intern utredning av detta, det är allt jag kan säga, säger hon.
Familjen har inte bestämt om de ska gå vidare och göra en IVO-anmälan.
– I första hand har vi påtalat problemet till sköterskans chef. Det vore väldigt konstigt om personen fick fortsätta med medicinering, eller ens vara kvar på sin arbetsplats. Men vi kommer i alla fall att byta vårdcentral, säger mamman.

Publicerad 18 April 2017 16:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag