Mamma-grupper på Facebook inspirerade till bok

"Vi borde uppmuntra istället för att skuldbelägga varandra"

ESLÖV. När Eslövsbon Arlene Stridh väntade sitt första barn sökte hon sig till internet för att hitta andra blivande mammor. Hon väntade sig en frizon med en stark gemenskap men fann istället ett minfält av åsikter.
Om detta har hon skrivit i antologin ”Det heliga jävla moderskapet” som precis kommit ut i bokhandeln.
– Istället för stöd och pepp så var det väldigt mycket skammande och ifrågasättande. Jag hoppas att läsarna kan känna både tröst och igenkänning, och att man inte är ensam. Ingen nybliven förälder gör allt rätt från början, säger Arlene Stridh.
Arlene kom till Skåne för fyra år sedan för att genomgå en hjärnoperation efter att ha drabbats av den ovanliga nervsjukdomen trigeminusneuralgi. Sjukdomen drabbar en på miljonen och innebär otroligt kraftiga smärtattacker. Det finns inget botemedel, men det går att operera även om det innebär stora risker.
– Det fick bära eller brista. Jag var helt övertygad om att jag inte skulle överleva operationen.
Operationen gick bra och numera är Arlene helt återställd och smärtfri. Kort efter operationen träffade hon sin blivande make Jonas. Snart väntade de även barn tillsammans och med det följde många frågor.
– Jag var ny i Skåne och bodde långt ifrån mina vänner, därför var det naturligt att söka mig till internet när jag blev gravid. I mitt kapitel i boken har jag beskrivit på ett humoristiskt sätt med pratbubblor hur frågor och standardsvar kan se ut i de här grupperna, berättar Arlene.
Som frågan om planerat kejsarsnitt.
– Jag fick svar som att mamman inte får så bra anknytning till barnet och att kvinnor i alla tider fött vaginalt. Alla försökte övertyga mig om att kejsarsnitt var fel, utan att veta anledningen – min hjärnoperation.
– När min man ställde samma fråga i en pappa­grupp fick han väldigt sakliga svar, utan något skuldbeläggande.
Bilden av moderskapet som något heligt är en annan sak som Arlene ifrågasätter.
– Graviditeten framställs alltid som något vackert. Själv spydde jag varje dag i 39 veckor. Det finns ingenting vackert med det, och det måste man få säga. Jag älskar inte mina barn mindre för det.
När barn nummer två var på väg hittade Arlene en feministisk Facebook–grupp.
– Vi hade liknande erfarenheter och var några stycken som beslutade oss för att skriva en bok tillsammans.
Och nu är boken alltså klar. Totalt medverkar 15 olika författare som skrivit 20 kapitel om allt ifrån förlossningsskador till flaskmatning och IVF–behandling. Arlene Stridh hoppas att det kan komma något positivt ur att lyfta de här frågorna.
– Det handlar inte om att skapa ett vi och dom, utan om att vi borde uppmuntra varandra. Lyssna på varandra och acceptera att det finns olika typer av graviditeter – och föräldrar.

Publicerad 12 April 2017 15:30

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag