UPPDATERAD:

Får bakläxa om koppeltvång

Länsstyrelsen upphäver sex av de lokala ordningsföreskrifterna

HÖÖR. Länsstyrelsen upphäver sex av de allmänna lokala ordningsföreskrifterna som kommunfullmäktige klubbade för en dryg månad sedan, bland annat om koppeltvång i motionsspår och vandringsleder.
Även föreskriften om upplockningstvång för hund och häst upphävs. I beslutet kan man läsa att ”föreskrifterna om kopplingstvång i § 15 och upplockningstvång för hund i § 17 samt häst i 12 § har, enligt Länsstyrelsens mening, fått alltför vidsträckta geografiska utbredningar. Mot denna bakgrund får föreskrifterna i § § 15, 17 och 12 anses lägga onödigt tvång på allmänheten. Föreskrifterna ska därför upphävas.”
Kommunstyrelsens ordförande Stefan Lissmark (S) säger att kommunen inte kommer att överklaga beslutet eftersom det måste göras inom tre veckor.
– Det hinner vi inte. Vi får ta upp frågan och diskutera den på nästa kommunstyrelsemöte i slutet av april. Justera det som Länsstyrelsen anmärkt på och ta en ny beslutsrunda, säger Stefan Lissmark.
De andra föreskrifterna som blivit underkända gäller polistillstånd vid lastning och lossning av varor på allmän plats, begränsningar av fyrverkerier och andra pyrotekniska varor samt användning av markiser, flaggor och skyltar.
Även dessa anses ”lägga onödigt tvång på allmänheten eller gör obefogade inskränkningar i den enskildes frihet”.

Publicerad 07 April 2017 11:30

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag