Thomas Jönsson och Carolina Castillo-Jönsson är nya ägare av Önneköps livs. Foto: Anja Degerholm

Thomas Jönsson och Carolina Castillo-Jönsson är nya ägare av Önneköps livs. Foto: Anja Degerholm

Familjen Jönsson–Castillo tar över lanthandeln i Önneköp

Nyinvigning den andra veckan i maj

ÖNNEKÖP. Önneköps livs blir Önneköps livs & diversehandel när äkta paret Thomas Jönsson och Carolina Castillo–Jönsson nu tar över lanthandeln. De lovar att det mesta kommer vara sig likt, men även att det blir lite nytt. Därav det nya namnet.
– Vi får hitta en balans mellan vår vision och vardagen här, säger Thomas Jönsson.
Officiellt tar de över butiken den 1 april, men den första månaden blir lite av en prövotid.
– Därefter ska vi hålla stängt en vecka, fräscha upp och flytta lite saker, berättar Carolina som är uppvuxen i Småland men har rötterna i Paraguay.
Den andra veckan i maj blir nyinvigning.
Att de nu blir handlare var en ren slump. Mellan 2011 och 2015 drev de ett vandrarhem i Paraguay.
– I Paraguay är det en ständig kamp mot systemet. Till slut längtade vi efter lite lugn och ro hemma i Sverige, speciellt eftersom vi väntade vårt andra barn Matteo, säger Thomas som ursprungligen är från Jonstorp.
Efter ett år hos Carolinas moster i Växjö fick de via vännerna Anders och Magdalena, som driver Butik Gul i Kölleröd, höra talas om att lanthandeln i Önneköp var till salu.
Efter mycket planerande under senhösten och vintern föll till slut alla bitarna på plats. De fick hyra ett hus 50 meter från affären, fick tummen upp från Almi för finansieringen och äldste sonen Sandino som är sju år kunde börja i skolan.
Nu ser de med spänning fram emot att sätta sin egen prägel på verksamheten.
– Vi har lite tankar om hur vi kan utveckla butiken. Till exempel att ha mer närodlat. Och så har vi inlett ett samarbete med Möllans ost i Malmö, för att kunna erbjuda lite annorlunda fredagsmys, säger Carolina.
Lanthandeln drevs tidigare av Anders Westphal och hans fru Noy, som även har bageriet och thairestaurangen tvärs över gatan. Nu ser de fram emot att fokusera enbart på bageriet och restaurangen.
– Det blev för mycket att driva två separata rörelser. Ska det bära sig så ska man äga och driva det själv, jag har inte haft den tiden, säger Anders Westphal och fortsätter:
– Jag är väldigt glad att någon vill ta över och driva det vidare. Försvinner affären så dör byn.
Thomas och Carolina har bara bott i byn i några veckor men stortrivs redan.
– Jag känner mig hemma här och vill att barnen ska växa upp i den här miljön, säger Carolina och får medhåll av Thomas:
– Vi har verkligen blivit mottagna med öppna armar här i byn. Och Anders och Noy har varit ett oerhört stort stöd för oss.

Publicerad 03 April 2017 16:00