De ska vägleda nya svenskar in i samhället

RådRum har öppnat i Hörby och ska starta även i Eslöv och Höör

HÖRBY. Onsdagen den 15 mars var det premiär för RådRum i Hörby. En plats där personer som är nya i Sverige kan få gratis råd och vägledning i till exempel kontakten med olika myndigheter.
– Det är ett integrationsprojekt med nyanlända som fokus, berättar samordnaren Peter Strömberg.
RådRum finns numera på sex platser i Skåne. När man öppnar i Hörby är det med åtta stycken rådgivare som jobbar på frivillig basis.
– Det är ofta personer som kommer från målgruppen, som själva gått igenom samma saker och kan dela med sig av sina erfarenheter om vilka rättigheter och skyldigheter man har.
Peter Strömberg jobbar på organisationen Individuell människohjälp som dragit igång projektet tillsammans med Sensus, Hållbar utveckling Skåne, Region Skåne och Hörby kommun.
Frågorna och uppdragen är av varierande karaktär.
– Det kan vara allt ifrån hjälp med hur man söker bostad, att fylla i blanketter som är svåra att förstå eller att skriva ett cv. RådRum kan ses som ett komplement till myndigheterna.
I Hörby söker man nu fler rådgivare som vill göra en insats. Alla som vill bli rådgivare får gå en utbildning.
– Det enda kravet vi har är att man ställer sig bakom våra grundläggande värderingar om allas lika värde. Man behöver inte veta i detalj hur det fungerar på svenska myndigheter, men ha intresset för att ta reda på det. Vi ställer inte heller några särskilda språkkrav, förutom att man ska kunna svenska på en bra nivå.
Den 29 april är det öppet hus klockan 14–16 för alla som är nyfikna på att bli rådgivare. I början av april planeras även en utbildning för blivande rådgivare i Eslöv. Ett RådRum ska också öppna i Höör till hösten.

RådRum

RådRum finns i ABF:s lokaler på Tingsgatan 26c i Hörby, varje onsdag klockan 16–19.
Mer info: peter.stromberg[at]manniskohjalp.se eller tele: 0704-100348.

Publicerad 20 March 2017 16:15

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag