Flytten tvärs över Ringsjön ska bli fina fisken

Håkan Björk: "Det var antingen att lägga ner eller satsa"

HÖÖR. Efter många år i Pråmhuset vid Bosjökloster öppnar Björk's Ringsjön nu upp i nya lokaler i Råröd. Renoveringen har pågått i två och ett halvt år och den 24 mars blir det nyinvigning.
De gamla lokalerna var trånga och inte ändamålsenliga. Så när det blev anmärkningar på att de inte höll måttet ställdes ägaren Håkan Björk inför ett dilemma.
– Det var antingen att lägga ner – eller satsa för fullt. Och nu känns det jättebra att vi valde att satsa, säger Håkan Björk som drivit företaget sedan 2004.
Därmed blev det flytt till södra sidan av Västra Ringsjön. Gården har Håkan Björk ägt sedan år 2000 och den fanns i familjens ägo innan dess. Nu har det gamla stallet blivit butik, restaurang och festlokal.
– Nu har vi flera ben att stå på, säger Håkan Björk.
Företaget startades 1987 och hette fram tills för ett par år sedan Ringsjöfisk butik & rökeri. Numera heter företaget Björk's Ringsjön.
Förberedelserna inför nyöppningen pågår in i det sista. I första hand gäller det att få i ordning butiksdelen.
– Den kommer vara lite större än tidigare, vilket gör det möjligt att exponera varorna bättre. Men det blir även mer plats för färsk fisk, berättar Anette Brorsson som har jobbat i företaget nästan sedan starten för 30 år sedan.
Under sommaren är planen att öppna servering med plats för 150 gäster. Lokalen ska även vara tillgänglig att hyra. Man har också byggt en lite mindre festlokal för mindre sällskap.
Fisken kommer precis som tidigare såväl från sjön precis utanför dörren liksom från fiskgrossister som man jobbat med i många år.
Ingången är placerad på baksidan intill sjön där det kommer att finnas utebord att sitta vid sommartid. Och precis som tidigare kommer man att ha båtuthyrning för sportfiskare. Att anlägga en brygga står därför också på att göra-listan.
Lokalerna rymmer förutom butik och servering även kök, packrum, renseri samt tre varmrökar och en kallrök.
– Vi gör allt själva, helt från grunden. Vi har till exempel ett rum bara för att syra sill, berättar Anette.
Flytten har personalen förberett i flera år och även kunderna har haft tid att förbereda sig.
– Vi har många stamkunder och vi märker att vi har deras stöd. Det är flera som varit här och hälsat på under renoveringen. Det har alltid varit ett utflyktsmål – och det hoppas vi att vi kan fortsätta vara, säger Anette Brorsson.

Publicerad 18 March 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag