Gör podd om bonusfamiljens vedermödor och styrkor

Började som bittra fiender: "Jag ville ta kål på henne"

HÖÖR. Mina barn, dina barn och våra barn. Att leva i bonusfamilj är inte alltid helt lätt, det vet Höörsborna Camilla Hindersson och Ina Ekberg. Det här är berättelsen om den biologiska mamman och bonusmamman som var bittra fiender – men blev vänner.
Idag gör de podden ”Kaffe i hallen” tillsammans som handlar om just detta.
– Vi hoppas att podden kan vara ett stöd, vi vet hur jobbigt det kan vara och vi vet att man kan komma vidare, säger Camilla Hindersson.
Om vi backar bandet lite. Camilla och Johan träffades i unga år, även Ina och Dan träffades i tonåren. I tjugoårsåldern gjorde båda paren slut, men ganska snart träffades Camilla och Dan via jobbet och kärlek uppstod.
– Vi blev tillsammans, flyttade ihop och blev gravida inom loppet av åtta-nio månader, berättar Camilla.
Men kärleken slocknade lika snabbt som den tänts. Camilla, som precis hittat tillbaka till sin ungdomskärlek Johan, var helt övertygad om att ta hand om sonen Melker själv när han föddes. Det blev starten på en två år lång vårdnadstvist. På andra sidan stod Dan och Ina, som även de hittat tillbaka till varandra.
– Jag kände inte Camilla då och tyckte hon var en riktig häxa. Jag har nog aldrig hatat någon så mycket, jag var nästan beredd att anlita någon som kunde ta kål på henne, minns Ina och skrattar.
Vårdnadstvisten slutade med en dom där umgänget var tydligt angivet. Relationen mellan de två paren var minst sagt frostig. Camillas man Johan var den som fick sköta lämningen på Malmö central varje vecka.
Vändningen kom när Camilla och Dan till slut bestämde sig för att träffa en socialrådgivare på kommunen.
– Hon byggde broar mellan oss och var helt fantastisk! Vi satt och tjafsade och hon flikade hela tiden in ”och så Melker”, säger Camilla.
De insåg att den gemensamma sonens välmående var det viktigaste. Så när socialrådgivaren föreslog att de skulle hälsa på hos varandra och låta Melker ha bilder på alla sina fyra föräldrar på sitt rum, så gick de med på det lite motvilligt. Därefter började relationen tina.
– Jag minns inte exakt hur vi började umgås, men jag vet att vi pysslade ihop inför julen för åtta år sedan när jag var gravid med min dotter Astrid. Sedan dess har vi haft julfrukost varje år, säger Camilla.
– Jag insåg att jag och Camilla har samma humor. Och när jag blev gravid efter många års försök så förstod jag verkligen att Melker var hennes barn, inte någon ägodel som vi bråkade om. Dessutom ville jag inte att bitterheten skulle få ta över, säger Ina.
Inas dotter Søs blir två år i år och Ina kallar Melker för sitt adoptivbarn.
Numera ses familjerna flera gånger i veckan och Camilla och Ina hörs på telefon varje dag. Först hade de en idé om att skriva en bok tillsammans om sina erfarenheter, men planerna blev aldrig verklighet. Istället startade de ”Kaffe i hallen” som hittills bland annat avhandlat hur man löser umgänget vid högtider.
– Vi tycker själva att vi är roliga och att vi bjuder på lite show. Det är självterapi för oss, men samtidigt är det många som kan känna igen sig. Vår utgångspunkt är alltid att barnets perspektiv är det viktigaste, säger Ina.

Publicerad 11 March 2017 06:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag