Sex av de sju medlemmarna i Södra Rörums bredbandsgrupp: Patric Vennerhäll (till vänster), Bo Johansson, Lena Lannerheim, Lars Larsby, Charlotte Ziethén och Göran Andersson. Foto: Privat

Sex av de sju medlemmarna i Södra Rörums bredbandsgrupp: Patric Vennerhäll (till vänster), Bo Johansson, Lena Lannerheim, Lars Larsby, Charlotte Ziethén och Göran Andersson. Foto: Privat

Fixar eget fiber – har fått 1,6 miljoner kronor i bidrag

Ett steg på vägen mot en bredbandsutbyggnad i Södra Rörum

SÖDRA RÖRUM. Först sökte de boende Södra Rörum landsbygdsstöd för bredband. Det blev avslag, men byborna gav sig inte utan kavlade upp ärmarna och sökte andra bidrag för att själva bygga sitt fibernät.
Nyligen blev bredbandsgruppen beviljade 1,6 miljoner kronor från det EU-finansierade utvecklingsprojektet Fabs, Fiber till alla i Skåne och Blekinge, som drivits av Region Skåne.
– Vi vet inte när nästa omgång landsbygdsstöd blir och vi vill inte vänta, säger Charlotte Ziethén i Södra Rörums bredbandsgrupp.
– Det känns fantastiskt att vi har kommit så här långt, nu hoppas vi att fler vill vara med på tåget.
Pengarna från Fabs är villkorade, senast kvartal fyra 2018 ska allt vara klart. De får dessutom bara användas till att gräva och lägga ner rören i jorden. Bredbandsgruppen räknar med att utbyggnaden totalt kommer att landa på 6–9 miljoner kronor.
– Förhoppningen är att det ska kunna kosta 20 000-25 000 kronor per hushåll i anslutningsavgift.
I nuläget är det omkring 140 hushåll som anmält intresse på föreningens hemsida, sodrarorum.net. Totalt finns det 698 fastigheter varav hälften bor permanent.
– Vi förhandlar med en leverantör som ska undersöka hur många hushåll som krävs för att projektet ska dra igång. Sen är det upp till oss att försöka få in så många anmälningar som möjligt, säger Charlotte Ziethén.
Om alla bitar faller på plats så är planen att börja gräva den första etappen någon gång i sommar.

Publicerad 16 February 2017 06:00