Daglig verksamhet prisas för sitt återvinningsarbete

Får Hörby kommuns miljöpris - bland annat för värmeljusinsamling

HÖRBY. ?Många timmar med mycket pill. Strax innan jul belönades daglig verksamhet i Hörby med Årets miljöpris för sitt arbete med återbruk och återvinning, bland annat för insamlingen av värmeljus som rensas och skickas till Thailand för att bli arm- och benproteser.
Lokaltidningen har tidigare skrivit om Maria Larsson i Eslöv som drog igång insamlingen av burkkapsyler och värmeljushållare för några år sedan.
– Maria ringde oss förra hösten och undrade om vi ville hjälpa till. Efter att ha frågat handledarna och fått okej att sätta upp en insamlingsspann i kommunhusets reception så körde vi igång förra våren, berättar Rose-Marie Emilsson, arbetskonsulent inom daglig verksamhet och LSS på Hörby kommun.
Även på Källhaga och Hagadal finns det insamlingsspannar. Under perioden mars till juni 2016 samlades totalt sju kilo aluminium in, vilket innebar mycket pilligt jobb för daglig verksamhet.
– Det är några stycken som tycker det är jätteroligt och gärna sitter och rensar värmeljusen. Och det blir ganska många, en kopp väger inte många gram, säger Rose-Marie Emilsson.
Efter sommaren ?var det folk som hörde av sig och undrade när nästa insamlingsperiod skulle dra igång.
– Intresset har varit så stort, både från allmänheten och kommunen, att vi beslutade oss för att ha en permanent insamling.
Miljöpriset delades ut på förra årets sista kommunfullmäktigemöte. Tre från daglig verksamhet var på plats för att ta emot checken på 10 000 kronor. En av dem var Eva Nilsson.
– Det var väldigt roligt, säger hon om uppmärksamheten.
– Det behöver synas att daglig verksamhet gör bra saker. Alla har rätt att känna sig värdefull, att man kan bidra, säger Rose-Marie Emilsson.
Vad pengarna ?ska användas till är ännu inte bestämt. Klart är bara att de ska gå till en aktivitet för alla inom daglig verksamhet.
Daglig verksamhet delar Årets miljöpris med Göran Persson som får pris för sina kreativa vardagsuppfinningar.
Även priset för Året initiativ har delats ut och det går till ”Språkcaféet Tillsammans i Hörby” som delar det med konstnären och författaren Eva Märta Granqvist.

Publicerad 11 January 2017 16:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag