Baklusten jäser i den gamla byskolan i Västerstad

Johanna Hansen förverkligar sin dröm – öppnar kafé längs väg 13

VÄSTERSTAD. ?Johanna Hansen letade i närmare tio år efter den perfekta lokalen för att öppna ett kafé. För fyra år sedan såg hon och hennes man att den före detta byskolan i Västerstad var till salu – och slog till.
– Det är en perfekt lokal. När vi hittade den så tänkte vi bara ”nu kör vi!”. Det är nästan lite overkligt att allt drömmande och planerande nu blivit verklighet, säger Johanna Hansen som precis som sin make Peter jobbar inom IT-branschen.
De jobbar fortfarande heltid på sina respektive jobb och kommer därför att hålla öppet på helgerna, till att börja med varannan helg.
– Vi får prova oss fram och utveckla verksamheten efter hand. Det känns kul att göra något som kan betyda något för andra, säger Johanna om valet att testa en ny bransch.
Under ett års ?tid har hon jobbat på Tuna Krog på Ven för att lära sig mer om hur det är att jobba professionellt med mat.
– Det jag tog med mig därifrån är hur viktigt det är med råvaror av bra kvalitet. Vi anlitar även flera lokala matproducenter, som Nyrups Osteria i Höör.
– Jag har alltid gillat att baka och det var så drömmen om ett eget kafé startade. Det var ingen i familjen som gillade sötsaker så det slutade med att jag åt upp allt själv eller gav bort allt, säger hon och skrattar.
Renoveringen av huset har pågått sedan paret Hansen flyttade in för fyra år sedan. Precis innan jul blev lokalerna godkända och den 17 december slogs portarna upp för Café 7088 med hemadress Västerstad 7088.
Kaféet ryms ?i en av de gamla skolsalarna – och lärarbostaden, en plats där det var strikt förbjudet att beträda för dåtidens elever. Nu kan alla få sig en titt in i hur skolans lärare bodde.
– Det är många nyfikna som kommit hit för att titta på lokalerna och några har själv gått i skolan, berättar Peter Hansen.
Maten beskriver Johanna som lite åt det italienska hållet, hemlagat och med mycket kärlek. På menyn står både lite matigare saker som pajer och smörgåsar samt sötare bakverk.
– Vi har inte gjort några stora investeringar, varken med utrustning eller lokal, så jag tror vi kan lyckas. Vi håller det småskaligt och anpassar oss efter vad kunderna vill ha, säger Johanna Hansen.

Hela familjen Hansen, Peter, Johanna och Emil, som flyttade från Landskrona till Hörby för fyra år sedan.

Hela familjen Hansen, Peter, Johanna och Emil, som flyttade från Landskrona till Hörby för fyra år sedan.

Ett av de gamla klassrummen. Skolan stängdes för flera decennier sedan och har rymt flera olika verksamheter sedan dess.

Ett av de gamla klassrummen. Skolan stängdes för flera decennier sedan och har rymt flera olika verksamheter sedan dess.

Publicerad 08 January 2017 17:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag