Petra Green (mitten) i H65 välkomnar Skåneidrottens initiativ. “Vi ser fram emot att lära oss mer och utbyta erfarenheter med andra klubbar”. ?Foto: Anja Degerholm

Petra Green (mitten) i H65 välkomnar Skåneidrottens initiativ. “Vi ser fram emot att lära oss mer och utbyta erfarenheter med andra klubbar”. ?Foto: Anja Degerholm

Lek och gemenskap ska gå före tävling

Skåneidrotten tar helhetsgrepp på barn- och ungdomsidrotten

HÖÖR. ?Det görs många försök att locka fler unga till idrotten. Men elittänk, press att prestera och hetsande föräldrar kanske sätter käppar i hjulen för den visionen. Skåneidrotten gör nu en satsning, bland annat i Höör, för att lyfta fram barnets perspektiv.
Tisdagen den 26 april anordnar Skåneidrotten och Höörs kommun en träff på Älvkullen för alla föreningar som har barn- och ungdomsverksamhet, för att ytterligare sätta ljuset på denna fråga.
– Vi ska satsa ännu mer på värdgrundsfrågor framöver. Vi har sett ett allt större behov av att diskutera detta – i alla led, säger Jenny Hellberg, verksamhetsledare på Skåneidrotten nordost där Höör ingår.
Utgångspunkten är idrottsrörelsens eget idéprogram ”Idrotten vill”. Huvudpoängen är att barn- och ungdomsidrotten ska följa barnkonventionen där lek, gemenskap och långsiktig utveckling är rättesnöret, inte tävling och resultat.
"Inga pekpinnar"
Höör är en ?av de första skånska kommunerna där man gör en helhetssatsning, men arbetet är fortfarande i startgroparna. Träffen för kommunens idrottsledare är nästa steg.
– Vi ska bland annat gå igenom anvisningarna i ”Idrotten vill” och diskutera hur det ser ut i föreningarna i dag. Det handlar inte om att ge pekpinnar utan att utbilda och undersöka vilket stöd föreningarna behöver.
Även andra målgrupper än ledarna står i fokus för satsningen.
– Samhällets syn på barn- och ungdomsidrott är jätteviktig. Och då måste vi nå ut även till föräldrarna till exempel, säger Jenny Hellberg och fortsätter:
– Vi vill få till en ökad kunskap om hur en bra barn- och ungdomsidrott bedrivs, men även att fler stannar i idrotten. Gärna hela livet ut.
Tog bort resultattavlan
Petra Green ?är ungdomsansvarig i handbollsklubben H65 och tränare för ett F06-lag. Hon är positiv till satsningen och arbetet i klubben har redan påbörjats, bland annat med ”Idrotten vill”.
– Inför säsongsstarten i höstas tog vi ner resultattavlan till exempel. I början var vi lite kluvna eftersom man är så van vid att räkna mål och ha en vinnare och en förlorare, men nu ser vi det bara som positivt, säger hon.
Hon säger att det märks stor skillnad.
– Vissa håller koll på resultatet ändå, men vår inställning är att vi ska ha roligt tillsammans och leka fram handbollen. Det viktiga är att alla gör så gott de kan, säger Petra Green.

Skåneidrottens ?skylt har fått stor spridning i sociala medier.

Skåneidrottens ?skylt har fått stor spridning i sociala medier.

Publicerad 20 April 2016 06:00