Babyträffar ska främja integrationen

Familjens hus i Eslöv först ut i Skåne med "Svenska med baby"

ESLÖV. ?Varje tisdag och fredag gästar SFI-läraren Sabina Djupenström öppna förskolan på Familjens hus i Eslöv. Ett unikt projekt som nu får sällskap av en ny satsning – ”Svenska med baby”.
Konceptet finns sedan tidigare på flera håll, framför allt i Stockholmstrakten. Eslöv blir först ut i Skåne med att starta en svenska med baby-grupp.
– Det är ett komplement till SFI, ett ytterligare forum för nyanlända att lära sig språket och skapa kontakter, även när de är föräldralediga. Vi står för det praktiska, lokaler och fika, men sedan är det upp till föräldrarna själva hur de vill lägga upp träffarna, berättar projektledaren Petra Roos.
Därför söker man nu föräldrar som vill vara gruppledare, och alla föräldrar med barn i åldrarna 0–2 år är välkomna. Verksamheten riktar sig inte enbart till boende i Eslövs kommun, utan även till boende på andra orter.
Sabina Djupenström tycker att det informella sättet att träffas på öppna förskolan är ett utmärkt sätt att lära sig svenska på.
– Här är alla på samma villkor, det är så lätt att börja prata med varandra när man har det gemensamt att man är föräldrar.
"Lättare med en kaffekopp"
När hon är ?på besök så är det inte vanlig ”kateder-undervisning” som gäller utan att sitta på golvet med föräldrarna och samtala.
– Vi pratar svenska hela tiden, medan vi leker, pysslar eller fikar. Och fikan är viktig – det är inte så laddat att prata om man har en kaffekopp i handen, säger Sabina Djupenström som till vardags jobbar inom komvux.
SFI-undervisningen ?på öppna förskolan är inne på sin fjärde termin och projektet löper ut till sommaren. Vad som händer därefter är oklart.
– Vinsterna är betydligt större än kostnaderna, så jag hoppas att det kan införlivas i den ordinarie verksamheten. Fler föräldrar från andra länder har hittat hit, men de har även börjat komma de andra dagarna när det inte är SFI, säger Petra Roos.


SFI-läraren Sabina Djupenström och förskolläraren Petra Roos på Familjens Hus i Eslöv hoppas på en fortsättning för SFI-undervisningen. ?Foto: Anja Degerholm

SFI-läraren Sabina Djupenström och förskolläraren Petra Roos på Familjens Hus i Eslöv hoppas på en fortsättning för SFI-undervisningen. ?Foto: Anja Degerholm

Missa inte!

SFI på Familjens hus, ?tisdagar och fredagar klockan 9–12.
Svenska med baby, ?fredagar från den 4 mars, klockan 11.30–13.
Femårsjubileum ?på Familjens hus, ?den 12 februari klockan 10–12. Föranmälan på oppenforskola[at]eslov.se
Se Familjens hus ?Tåbelunds Facebook-sida eller eslov.se/familjenshus för mer information.

Publicerad 04 February 2016 09:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag