Remmarlövs gårdsbryggeri har populära visningar två gånger i veckan. “Det märks att ölintresset ökar”, säger Håkan Nilsson. Foto: Anja Degerholm

Remmarlövs gårdsbryggeri har populära visningar två gånger i veckan. “Det märks att ölintresset ökar”, säger Håkan Nilsson. Foto: Anja Degerholm

Röda tråden:

"En stor expansion väntar"

Verksamheten på Remmarlövs gårdsbryggeri jäser

REMMARLÖV. ?I januari i år levererade Remmarlövs gårdsbryggeri sin första omgång med öl till Systembolaget. Sedan dess har det hänt mycket, och nu förbereder man för att kunna expandera.
– Det har varit ett omtumlande och händelserikt år. Det har gått över förväntan, speciellt här i Eslöv. Jag tror att Eslövsborna längtat efter en egen öl, säger Håkan Nilsson.
I mars nästa år installeras nya bryggverk som kan brygga 3 000 liter öl åt gången istället för dagens 1 500 liter. Och mer utrustning är på gång – liksom fler anställda.
– Vi tror på en kraftig uppgång de kommande åren. Om fyra år räknar vi med att ha sex–sju anställda och producera en halv miljon liter öl per år, jämfört med 60-70 000 liter idag.
Närodlad humle
Tillverkningen av ?öl var från början tänkt som ett hobbyprojekt, då familjen redan driver lantbruk med hönseri. Men det blev aldrig något hemmabryggande i köket, istället blev det en relativt storskalig produktion med en anställd bryggare redan från början.
– I början hade vi ingen aning om hur produkten skulle tas emot, och det var svårt att beräkna hur mycket vi skulle producera.
Idag har Remmarlöv tre olika ölsorter i Systembolagets fasta sortiment; en blonde ale, en red ale och en IPA. Dessutom säljs bryggeriets julöl i Systembolagets samtliga butiker, och i dagarna landar en specialöl på hyllorna.
– Det är en ale med skånsk humle som är odlad i Staffanstorp. Det är deras första skörd och den räckte till 4 000 flaskor.
"Spelar i samma liga"
Utvecklingen av ?nya ölsorter pågår ständigt. Näst på tur är förmodligen en pilsner och en veteöl av amerikansk typ.
I förra veckans Röda tråden undrade Håkan Ström om det är konkurrens mellan mikrobryggerierna?
– Nej, det tycker jag inte. Vi jobbar tillsammans mot samma mål, att få fler att upptäcka hantverksbryggd öl istället för industribryggd. Jag tycker vi spelar i samma liga.
 

Personligt

Namn: ?Håkan Nilsson.
Bor: ?Remmarlöv.
Familj: ?Gift med Michéle, sönerna Henry och Herman.
Intressen: ?Gamla amerikanska bilar, favoriten är en röd Ford från 1932.
Det visste du inte om Håkan: ?”Att jag har varit europamästare i dragracing – sex gånger, senast 2006”.
Nästa vecka
Bert Andersson ?på BA bygg får frågan ”Vad har du för vision för Eslöv?”.

Publicerad 12 December 2015 05:30