“Det är något speciellt med att du bara behöver använda dina lungor för att spela”. ?Foto: Viktor Jers

“Det är något speciellt med att du bara behöver använda dina lungor för att spela”. ?Foto: Viktor Jers

Filip Jers utsedd till hedersmedborgare

Munspelsvirtuosen från Höör är även årets J:son-stipendiat

HÖÖR. ?2015 har varit ett intensivt år för musikern Filip Jers från Höör. Tidigare i höst släpptes den hyllade skivan ”Filip Jers Quartet plays swedish folk”, och nyligen fick han ta emot J:son–stipendiet till minne av Björn J:son Lindh. Och som inte det var nog har han även utsetts till hedersmedborgare i Höör.
– De kuppade mig och sprang upp på scenen när jag spelade i Höör förra helgen och berättade att jag blivit utsedd till kommunens första hedersmedborgare. Jag är jättestolt, det är en stor ära, säger Filip Jers vars huvudinstrument är munspel.
Sin musikaliska bana började han som sjuåring på musikskolan i Höör.
– Mitt första instrument var cello, jag var ingen stjärnelev direkt. Det var först när jag började med gitarr som 13–åring som det lossnade. Kort därefter började jag med munspel.
– Musikskolan hade en väldigt bra rektor som lät mig låna och prova på olika instrument. Det var viktigt för min musikaliska utveckling.
Dubbel världsmästare
Att det blev ?just munspel har flera förklaringar.
– Mitt första musikminne är att pappa sitter på trappan hemma och spelar munspel. Och när jag konfirmerade mig fick jag ett munspel av farmor i present. Jag lyssnade mycket på 60–talsmusik just då och det passade bra in i det soundet.
Som 18–åring blev han dubbel världsmästare i munspel.
– Det är en känd munspelsfestival som hålls i Tyskland vart fjärde år. Jag ställde upp i jazz- och bluesklassen – och vann båda. Det öppnade många dörrar för mig, bland annat ett samarbete med ett japanskt munspelsföretag.
Efter gymnasiet sökte Filip till musikhögskolan i Stockholm och kom in som den första munspelaren någonsin.
"Väl omhändertagen"
Även om Filip Jers ?numera bor i Stockholm har han många fina minnen från uppväxtåren i Höör.
– Jag hade några väldigt roliga år som ung musiker i Höör. Jag fick jobba som musiker under sommarlovet och fick hjälp av Ecke på Älvkullen att anordna konserter. Ralph Svensson i Eslöv bjöd med mig på professionella spelningar när jag bara var 15 år, och Höörs jazzklubb lät mig vara förband till stora artister. Jag har blivit väldigt väl omhändertagen.
Vad väntar nästa år?
– Det blir fortsatt turnerande med skivan. Just nu är jag ganska trött och sliten, men samtidigt är det helt fantastiskt att man kan försörja sig på att spela munspel, det är något jag aldrig tröttnar på.

Publicerad 10 December 2015 05:30