“Pluto och stjärnorna” ges ut på Hörbyförlaget Venaröd, som drivs av Mia–Maria Lindbergs man Tomas Ekström. Medverkar gör även illustratören Viktor Jäderlund.?Foto: Privat

“Pluto och stjärnorna” ges ut på Hörbyförlaget Venaröd, som drivs av Mia–Maria Lindbergs man Tomas Ekström. Medverkar gör även illustratören Viktor Jäderlund.?Foto: Privat

En bok om hur det känns inuti när man inte hör

Mia-Maria Lindberg har skrivit boken hon själv hade velat läsa som barn

HÖRBY. ?Mia–Maria Lindberg har haft en hörselnedsättning sedan hon föddes för 45 år sedan. Att inte kunna delta i samhället på samma villkor som hörande har präglat henne, och nyligen släppte hon en barnbok som handlar om just detta.
– Jag jobbar som lärare på Östervångsskolan i Lund och har saknat litteratur för barn med hörselnedsättning. I synnerhet böcker som stärker och lyfter barnen, som inte ser funktionsnedsättningen som ett problem. Till slut kom jag på att jag borde skriva en bok själv, berättar Mia–Maria Lindberg.
Efter två års skrivande är boken nu alltså klar. ”Pluto och stjärnorna” vänder sig till barn i åldersgruppen 9–12 år, men även till föräldrar, pedagoger eller andra som möter barn och unga med hörselnedsättning.
Meningar saknar ord
Den handlar ?om Linn som känner sig lite udda på grund av sin hörapparat och drömmer sig bort. Hon fantiserar bland annat om ”dvärgplaneten” Pluto.
– Linn identifierar sig med Pluto för att Pluto inte räknas in, för att den är ”för liten”. Hon funderar mycket på vem som egentligen har rätt att bestämma över en planet i rymden.
När Linn träffar sjuksköterskan Anna som kan teckenspråk tar hennes liv en ny vändning.
Läsaren får uppleva, precis som Linn, hur det är att försöka koda av vad andra säger.
– Vissa meningar i boken är sönderklippta och saknar ord. En person som inte hör måste anstränga sig väldigt för att försöka tolka vad som sägs, förklarar Mia–Maria.
"En viktig bok"
Hon är märkbart ?stolt över ”Pluto och stjärnorna”.
– Jag tycker att det är en viktig bok med ett djupt budskap, i all sin enkelhet. Så jag hoppas att den kan få uppmärksamhet, i synnerhet eftersom det finns många barn som berörs.
– Men det är inte meningen att läsaren ska tycka synd om karaktärerna. Poängen är att de ska bli accepterade och respekterade som de är, få rätt bemötande och förutsättningar. Man är inte halv bara för att man inte hör.

Uppföljare på gång
Mia–Maria har redan börjat skriva på uppföljaren ”Dan och det åttonde underverket” som vänder sig till samma målgrupp. Även en tredje bok är planerad, ”2030 hitom horisonten”, där läsarna åter får bekanta sig med Linn.
Hade du läst den här boken om du hade varit barn i dag?
– Ja, jag hade slukat den. Jag hade nog känt att jag inte var ensam, att det fanns fler som var i min situation. Och de i min omgivning hade fått en inblick i hur det känns inuti när man har en hörselnedsättning.

Publicerad 08 December 2015 16:00